| | | |

Голям скандал между ГЕРБ и ПП разтресе БНТ, Бойко Василев сменя темата

Реалната съдебната реформа и успехите на текстове от нея се дължат на ГЕРБ.

Това обяви в предаването „Панорама“ по БНТ депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

По думите му първите, които са заговорили за нея и са предложили промени са именно от ГЕРБ.

Георгиев изтъкна, че са се допитали до всички капацитети в държавата, които са заявили, че за да се случи цялостна съдебната реформа трябва да има промяна в Конституцията.

„Само ние сме направили реални постъпления, за да може съдебната реформа да се състои по един истински начин“, подчерта Георг Георгиев.

Той коментира и темата „Северна Македония“.

„Всичко, което сме направили до момента е било в посока да се интегрират Западните Балкани. „Мястото на Република Северна Македония е в ЕС и НАТО. Неслучайно по време на българското председателство поставихме интеграцията на Западните Балкани на първо място“, припомни Георгиев.

„До момента няма нито едно основание да се твърди, че ГЕРБ се е отклонил от евроатлантическия си път“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Той даде пример с факта, че партията два пъти е вкарвала в НС решението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

„За съжаление тогава политици, които се намираха в геополитическа клопка не ни позволиха да се присъединим към другите цивилизовани държави“.

Това, че българската държава е предоставяла оръжие на трети страни, не директно на Украйна, бе ясно още преди статията в “Ди Велт”, коментира Никола Минчев от “Продължаваме промяната”

Той заяви, че мислят за обединение за местните и за предстоящите парламентарни избори с “Демократична България”.

Според него доверието към “Продължаваме промяната” не пада, защото няма реални скандали около тях.

“Тези казуси, които се опитват да се пришият към нас са на принципа – една лъжа, повторена сто пъти, става истина”, каза Минчев.

Минчев обясни и за механизма за разследване на главния прокурор:

В края на този парламент стигнахме до разглеждане на тази тема. На 19 октомври законопроектът беше внесен в НС. Имаше други промени и затова чак накрая стигнахме до тази реформа, каза той.

Рашков подкрепи законопроектът на колегите от “Възраждане”, вижда позитивите. Ние се въздържахме, защото основната тема пак е за контрола на главния прокурор, но не толкова добре разписано.

Ще направим всичко възможно за редовно правителство. Но не сме готови на безпринципни компромиси.

Георгиев захапа Минчев защо първо са били против да предоставим оръжие на Украйна, но впоследствие, когато се е появило нещо, от което могат да извлекат позитив, са прегърнали статията в Die Wlet (“Ди Велт”) и са казали: “Ама, разбира се, че сме изнасяли.

Може ли да кажете, в кой момент бяхте искрени и това, което ще правите оттук нататък, ще лежи ли на някакъв друг тип компромис, защото първият, който направихте с БСП, вече го видяхме”, попита Георгиев.

“Отговарям веднага – коалицията, която сглобихме в 47-ото Народно събрание”, започна Минчев, но Георгиев опита да го прекъсне: “Сглобихме е много добра дума, много добра сглобихме”.

Минчев обаче продължи: “Тази коалиция стъпи на един принцип и той е да се бори с корупционния модел, организиран и провеждан от ГЕРБ в продължение на много години на власт, това беше спойката, антикорупционната, борбата с корупцията в 47-ото Народно събрание”.

“Къде се преборихте с корупцията, г-н Минчев, със сделки в газа, в енергетиката, как я преборихте”, контрира Георгиев.

“Не всички политически сили бяха готови на тази борба и в крайна сметка коалицията се разпадна. Видяхме го в момента, в който Слави Трифонов изтегли своите министри”, отвърна Минчев.

“За съжаление, ще си позволя само една метафора. Вашата коалиция се оказа заровена от същия този градинар, който в момента се разследва за пране на пари”, продължи словесния диалог Георг.

“Кой е този градинар и кое е това разследване, ще видим дали има такова”, каза Никола Минчев.

Тук водещият Бойко Василев ги прекъсна, за да охлади страстите и продължи предаването с друга тема.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts