| | | |

ВАЖНО! САЩ предупреждава за атентати в близките дни в съседна на нас държава

В близките дни и седмици се очакват терористични актове в Истанбул, при това на най-оживените туристически места, посещавани от милиони хора.

Това се посочва в официален анализ на САЩ, който бе разпространен тази сутрин.

Посолството на САЩ в Анкара предупреди американците в страната, както и пътуващите до Турция в близките седмици с туристическа цен “за много възможни непосредствено предстоящи ответни атаки от терористи срещу църкви, синагоги и дипломатически мисии в Истанбул или други места, които често посещават граждани на западни държави”.

Това е повишаване степента на предупреждение след това от петък, в което се казваше, че “терористите могат да атакуват с малко или без никакво предизвестие религиозни институции или места, посещавани от западняци”.

Сега има и уточнение за истанбулските райони Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял и се повтаря, че причината са “инциденти с изгаряне на Корана в Европа”.

Призивът на посолството на САЩ е американците да бъдат бдителни по места, посещавани от западни граждани, да избягват многолюдните места, да не привличат внимание и да следят какво се случва около тях, включително като наблюдават местните медии.

Изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм и Копенхаген е дело на Расмус Палудан, лидер на крайнодясната датска партия “Твърд курс”, който има и шведско гражданство.

Шведски медии твърдят, че сред организаторите на акцията е известен шведски националист, гостуващ по руските телевизионни канали и мрежата “Русия Тудей”.

Турция осъди акцията и процесът на присъединяване на Швеция към НАТО беше спрян.

Датският вестник “Ekstra Bladet” пък извести, че Палудан е обещал да повтаря акцията всеки петък, докато Анкара не подкрепи влизането на Швеция в НАТО.

В събота Турция предупреди гражданите си срещу “възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки” в Съединените щати и Европа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка iStock

Similar Posts