| | | |

Депутатите гласуват днес тримата кандидати за конституционни съдии, избира двама от тях

Парламентът ще гласува днес тримата кандидати за конституционни съдии от квотата на парламента, за да избере двама от тях.

Вчера съдия Борислав Белазелков, издигнат от парламентарната група на ПП-ДБ, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Цвета Рангелова от “Възраждане” бяха изслушани на 5-часово заседание в конституционната парламентарна комисия, в присъствието множество депутати от различни парламентарни групи, на журналисти и представители на неправителствения сектор.

Всеки един от тримата бе представен с натрупаният им опит и бе изтъкнато, че и Белазелков, и Атанасова, и Рангелова ще се справят като достойни и в защита на обществения интерес конституционни съдии.

Изслушването на Атанасова приключи с аплодисменти на депутатите от ГЕРБ. Малко след като тя говори, като преди нея беше изслушването и на Белазелков, ГЕРБ и ДПС напуснаха.

Кандидатите на мнозинството заявиха, че няма да се поддават на натиск, включително и от номиниралите ги. Десислава Атанасова даже обеща, ако върху нея бъде оказано въздействие или опит за въздействие, тя да огласи публично този натиск.

От своя страна Белазелков заяви, че натиск се оказва върху този, който се поддава на натиск, така че той също няма намерение да се поддава:

“Близо 40 години съм устоявал, надявам се и следващите седем да устоя. Между другото, между съдиите, адвокатите, прокурорите се знае къде се упражнява натиск. Натиск не се упражнява там, където се знае, че няма да мине”, коментира той.

Според Борислав Белазелков последните конституционни промени, по които предстои да се произнесе Конституционният съд, част от който най-вероятно ще бъде той, дават шанс КС да се превърне в повече съд, отколкото в политически орган.

Тежките въпроси към него дойдоха от страна на опозицията в лицето на “Възраждане” и БСП.

Белазелков беше питан дали е бил член на БКП, на което отговори отрицателно (разказа нашироко, че е назначен като районен съдия от Държавния съвет на НРБ като отличник, и обясни това като резултат от “социализма с човешко лице”); дали е давал платени лекции пред частни съдебни изпълнители, което потвърди,

но отрече да е повлияло на решенията му като съдия; за евентуална политическа зависимост, което косвено отхвърли като се позова на заемани от него граждански позиции в миналото.

“Този, който иска да ми упражни неправомерен натиск, ще трябва доста да тренира мускули и едва ли ще успее”, увери екссъдията.

Белазелков отговори по странен начин на въпрос от “Възраждане” как гледа на еднополовите бракове.

“Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян от еднополова двойка. Неслучайно няма нито една религия, която да признава такъв брак. Вероятно има някакви сатанински ритуали, които се извършват там, но нямам представа.

Що се отнася до гражданския брак, той е сделка; законодателят да реши какво ще прави със сделките”, каза Белазелков в един почти фундаменталистки маниер.

Той върна с въпрос към депутатите колко са половете и отговори сам: “Два, ако има трети, кажете го, не очаквайте, че Конституционният съд ще каже, че половете са четири”.

А по-късно повтори: “Православен християнин съм и вярвам, че бракът е тайнство. Другото не е брак, а сделка.”

На уточняващ въпрос за отношението му към Истанбулската конвенция, той не отговори пряко, но заяви, че решенията на КС подлежат на корекция.

Бившият съдия говори нашироко по случая с осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, след като от БСП го обвиниха, че е помагал да бъде освободен предсрочно, въпреки тежкото му престъпление.

Белазелков заяви, че целта на присъдата е превъзпитанието на осъдения в затвора, и посочи, че тази присъда може да се съкрати, ако превъзпитанието е приключило по-бързо.

“Като юрист и съдия стоя зад това, че безсмислено изтърпяване на наказание е недопустимо. Йоан Павел Втори посети Агджа в затвора и му прости”, посочи той.

В изказването си Десислава Атанасова изтъкна, че предимство за Конституционния съд е балансът между юридическо и политическо.

По думите ѝ попълването на състава му трябва да търси баланс между персоналните компетентности на отделните членове на съда.

На въпрос дали ще си направи отвод по делото за обявяване дали са противоконституционни промените в основния закон тя каза, че такава законова възможност няма и че нейно задължение е, ако бъде избрана, да участва добросъвестно в работата на Конституционния съд.

Атанасова посочи, че такова понятие като отвод за конституционните съдии не съществува; напомни също, че е депутат от 15 години и е участвала в приемането на стотици актове на парламента;

това, според нея, означава, че няма да може да си изпълнява задълженията в КС, ако всеки път се оттегля при разглеждането на жалби срещу законодателни актове от миналото.

Но няма да се поколебае, изтъкна Атанасова, ако приет с нейния глас като депутат закон се окаже в противоречие с Конституцията, да гласува за това, че той е противоконституционен:

“Всички аргументи, които постъпят по което и да е конституционно дело, ще обсъдим заедно, защото това е колективен орган.

И ако има аргументи, които ме убедят, че един закон е противоконституционен, макар аз да съм участвала или да съм негов вносител, аз ще браня Конституцията”, каза Десислава Атанасова.

По този въпрос даде мнение и Цвета Рангелова, като отново припомни, че възможност за отвод няма – но според нея задаването на този въпрос показва, че е необходима обществени дискусия защо конституционният законодател не е предвидил такава възможност за конституционните съдии.

Тя подчерта, че освен законов израз въпросът за отвода има и морален аспект:

“За мен този акт има и морална страна. Смятам, че тук трябва, макар да съществува празнота в закона, моралът да вземе превес. И бих се оттеглила, не бих участвала в обсъждането и вземането на решение”, посочи Цвета Рангелова.

Кандидатът на “Възраждане” се изказа в подкрепа на пряката конституционна жалба.

Според промените, наложени от управляващите, гражданите могат да се обръщат към КС само с посредничеството на друг съд. Рангелова обаче смята, че след като гражданите могат сами да си търсят правата пред обикновени съдилища, така трябва да могат да го правят и пред КС.

“Всеки гражданин трябва да има лично гарантирано право да защити всеки свой интерес и всяко свое право – в най-широкия смисъл на думата”, заяви тя.

Освен това, Рангелова заяви, че би била склонна да си даде отвод по делата в КС, образувани заради парламентарни актове, които я засягат като депутат.

Като пример, че това вече се е случвало, тя посочи оттеглянето на конституционния съдия Янаки Стоилов по делото, образувано по негово искане като бивш служебен министър на правосъдието и засягащо процедурата по отстраняване на главен прокурор.

По темата за еднополовите бракове обаче Рангелова беше по-скоро на консервативната позиция на Белазелков, че в брак могат да встъпят само мъж и жена, както и че семейството може да се състои единствено от мъж и жена.

До този момент шестима депутати от “Продължаваме промяната – Демократична България” са се обявили против кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия.

Това са Бойко Рашков, четиримата депутати от “Зелено движение” и Константин Бачийски от партията “Средна европейска класа”.

До днес сутринта трябва да бъде готов доклад за днешното изслушване на тримата номинирани за конституционни съдии от квотата на парламента, а дали гласуването в пленарната зала за избор на двама от тях ще е още днес, трябва решат депутатите.

Това каза вчера председателката на ресорната парламентарна комисия Надежда Йорданова.

На въпрос защо мнозинството бърза толкова да приключи процедурата, след като Конституционният съд повече от 2 години стои с непопълнена парламентарна квота, Йорданова отговори:

“Това е основателен въпрос. В себе си той съдържа и критика към работата на Народното събрание, с която аз, за съжаление, ще се съглася, защото действително Народното събрание се забави много с избора на конституционни съдии.

Да, може би в заключителната си фаза е по-експедитивно, отколкото искаме, но все пак, въпреки противоречивите виждания, след като сме се забавили толкова, няма причина да се бавим още повече”.

По повод заявките на представители на “Продължаваме Промяната-Демократична България”, че няма да подкрепят кандидатурата на Десислава Атанасова, въпреки че тя е издигната с подписите, освен на Бойко Борисов и Делян Пеевски, и на Христо Иванов и Кирил Петков, Надежда Йорданова посочи:

“Нашата група група и друг път е действала шарено, така че не искам да спекулирам за бъдещи несигурни събития”.

На репликата: “Да не ви се разсърдят от ГЕРБ”, отговори:

“Ние тук сме дошли да изпълняваме конкретни задачи, управленската програма, да гарантираме стабилно правителство, предстои ротация, така че не става въпрос за емоции и за сръдни”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts