| | | |

Социалисти предлагат прекратяване на мандата на Корнелия Нинова


Конгресът на БСП на 10 и 11 февруари да прекрати мандата на председателя на БСП Корнелия Нинова и да избере временно ръководство до произвеждането на нов избор.

Това предлагат в обръщение до делегатите на най-висшия форум на партията от идейно-политическото обединение в БСП “Социализъм 21”.

“Делегатите на 50 Конгрес нямат право да си затварят очите пред истината – БСП затъва в периферията на обществено-политическия живот на страната”, пишат недоволните от ръководството на червените.

Сред предложенията им са и конгресът да възстанови правата на делегати, които са получили наказания, а НС на БСП “да приеме насоки за идейно и организационно обновление на БСП”.

От вътрешната опозиция казват, че “всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и наказвано, драстично се нарушава Уставът, за да се налагат силово решения”.

Социалисти обаче припомниха, че според Устава на БСП чл. 17, ал.1 конгресът може да прекрати предсрочно мандата на председателя на партията, но “при промени в Устава”.

А според алинея 2 в случаите на предсрочно прекратяване на пълномощията на Председателя неговите функции се изпълняват от зам.-председател, определен с решение на НС.

Така се оказва, че делегатите на конгреса могат да прекратят мандата на Корнелия Нинова, но само при положение, че направят промени в основния партиен закон.

Няма как и конгресът да избере временно ръководство, освен ако не промени и текста за зам.-председателя, който по решение на пленума става временен председател.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts