| | | |

В Русия работят по законопроект, забраняващ пътувания в чужбина

Ултранационалистическата Либералдемократическа партия на Русия (ЛДПР) работи по законопроект, който предвижда временно да бъде забранено на близки роднини на висши руски държавни служители да пътуват в “неприятелски страни”, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Русия смята за “неприятелски” всички страни, които са наложили санкции срещу нея заради военната ѝ кампания в Украйна.

Позовавайки се на депутата от руската Държавна дума Сергей Каргинов, РИА съобщи, че

ограниченията могат да засегнат, наред с други, служители на правоприлагащите органи, съдии, високопоставени ръководители на държавни корпорации, както и членовете на съвета на директорите на централната банка.

“Сега, когато Русия е принудена да се изправи срещу оглавявана от САЩ група западни държави, която провокира конфликта в Украйна, подобни пътувания са не само недопустими, но и опасни”, заяви Каргинов.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., като я нарече “специална военна операция” за демилитаризиране и денацификация на съседката си.

Киев и неговите съюзници наричат войната непровокирана агресия с цел заграбване на земя.

Въпреки името си, Либералдемократическата партия на Русия още от основаването си през 1991 г. изповядва твърдолинейна, ултранационалистическа идеология, според която Москва трябва да си върне страните от бившия Съветски съюз.

Не стана ясно веднага кога ЛДПР ще внесе законопроекта за разглеждане в Държавна дума – долната камара на руския парламент.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка ТАСР

Similar Posts