| | | | |

Росен Христов: По времето на Александър Николов са сключвани договори в нарушение на закона

По времето на Александър Николов като министър на енергетиката са сключвани договори, които не отговарят на Закона за енергетиката.

Това обяви настоящият министър Росен Христов, предаде БНР.

Той потвърди, че е давал показания по случая, заради който прокуратурата повдигна обвинения към Николов.

“Факт, че много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката. Оттам нататък кой каква роля има, кой какви решения е вземал, защо ги е вземал, това вече ще решават компетентните органи.”

“Далеч съм от позицията да изземам роля на прокуратура и съд. Това, за което мога да говоря, са фактите.

Фактите са, че много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката. Той е изключително конкретен и ясно предвижда, че краткосрочни договори за доставка, тоест до 12 месеца, трябва да се подписват след ясна и конкурентна процедура”, заяви служебният енергиен министър.

По думите му за по-голяма част от тези договори такава процедура не е извършвана.

“В Министерството виждам една системна такава политика, защото по същия начин е подписан и меморандумът с “Джемкорп” – подписва се без разрешение на Министерски съвет и без вътрешния съгласувания”, добави той.

Христов коментира и решението на “Грийнпийс” да заведе дело срещу стратегията за развитие на енергетиката. По думите на министъра това е “визия”, а не “стратегия”.

“За съжаление, очевидно хората от “Грийнпийс” или не четат, или не слушат, или си правят пиар на гърба на Министерството на енергетиката, просто отчитат някаква дейност, че са активни.”

“Давах показания по образуваното дело. Давахме много документация – както министерство на енергетиката, така и “Булгаргаз”. Всичко е изпратено на прокуратурата”, разкри Христов.

Компанията “Булгаргаз” е наред финансово. Финансирахме я с редица траншове за повече от милиард. Следим как се движат пазарите и финансовите потоци. Имаме готовност и възможности да плащаме. Компанията работи добре.

Очакваме с дългосрочните договори да стабилизираме финансовите потоци, тоест да имаме ясна представа какви средства и трябват на компанията, заяви още пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов на въпрос за вчерашните обвинения на прокуратурата по аферата “Булгаргаз” и твърденията, че компанията е била ощетена с 88 млн. лв.

Той припомни, че когато е встъпил в длъжност миналата година през август, се е наложило екстремна намеса и екстремно финансиране.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts