| | |

Ген. Мутафчийски се появи по тъмна доба на летището във “Враждебна” СНИМКИ

Самолетът “Спартан”, с който България изпрати хуманитарна помощ за пострадалите при труса в Сирия, кацна на летище “Враждебна”.

На борда са и медиците от ВМА, които оказваха помощ на пострадалите от земетресението в Турция. Те бяха посрещнати лично от началника на ВМА – ген. Венцислав Мутафчийски.

Медиците са и първите, които се притекоха на помощ на ранените в южната ни съседка.

“Това, което се случи, беше, че в понеделник получихме заповед да отидем да окажем първа помощ в Република Турция. В рамките на около час екипът се подготви и бяхме готови да отпътуваме на втория час.

Първоначално видяхме, че цари хаос. Кацайки в град Адана, установихме, че службите не бяха подготвени, те не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи”, каза лекарят хирург от ВМА – майор Цветан Станимиров.

Оказва се, че българският екип е първият международен екип, който е кацнал там.

“За съжаление, от разрушените сгради не успяхме да извадим живи хора. Стигнахме и до град Хатай, където видяхме един апокалипсис. Цялата инфраструктура беше унищожена. Трудно се работи в такива условия”, допълни той.

“Видяхме мъка и трагедия в очите на хората. Чакат да видят какво се случва с близките им, от всички части на Турция молят спасителите.

Болката, която хората изживяваха, беше неописуема”, поясни старшина Мария Борисова от Отдел “Авиомедицинска евакуация” на ВМА, като добави, че гледката, която няма да забрави никога са руините и безжизнените тела на жените и децата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка ВМА
снимка ВМА
снимка ВМА
снимка ВМА
снимка ВМА
снимка ВМА
снимка Архив

Similar Posts