| | |

Турски знаменитости събраха над 5 млрд. евро за пострадалите ВИДЕО

След опустошителните земетресения в Турция, отнели живота на над 40 хиляди души, светът прати хуманитарна помощ и спасителни екипи към югоизточната ни съседка.

В самата страна обаче също кипят редица кампании за набиране на средства в подкрепа на пострадалите.

Кампанията „Турция – едно сърце“, която за няколко часа успя да събере над 115 милиарда лири (около 5,7 млрд. евро).

Всички големи ТВ-канали и радиостанции в Турция направиха общо предаване, което продължи от 20 ч. до 3 ч. след полунощ на 16 февруари. Събитието беше излъчено едновременно по 213 телевизионни канала и по 562 радиа от Турция и чужбина.

Модератори бяха четирима водещи, а в студиото имаше редица известни личности – спортисти, певци, актьори и др.

Целта бе хората да се обаждат по телефона и да обявяват какво дарение ще направят.

В крайна сметка събраните милиарди ще отидат за Агенцията за управление и контрол при бедствия и аварии (AFAD) и за Червения полумесец.

Кампанията за дарения за 10-те засегнати провинции събра бизнесмени, артисти, политици, представители на неправителствени организации, а дори и заклетите футболни врагове „Галатасарай“, „Фенербахче“ и „Бешикташ“.

В студиото бяха капитаните и президентите на тимовете, които заедно с останалите участници приемаха обаждания от граждани в своеобразния „колцентър“.

Президентът Реджеп Ердоган заяви:

“От бедствията в миналото познаваме отблизо великодушието на нашия народ в такива ситуации. Надяваме се, че нашата нация отново ще покаже великодушието си с цифра, която ще счупи рекорда за всички времена.

Не се съмнявам, че ще успеем да се справим с това бреме с позволението на Аллах“.

В студиото се чу и гласът на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който изпрати видеосъобщение с послание, че организацията стои зад Турция и ще окаже необходимата помощ.

“Когато виждам картини на страдание и разрушения, виждам хора на места, които познавам много добре.

Откакто съм Върховен комисар за бежанците, съм посещавал региона много пъти и никога няма да забравя топлината и щедростта на хората, които съм срещал.

Турция е страната, която приема най-голям брой бежанци, както и нейните сирийски съседи. Тя е несравним пример за щедрост. Сега призовавам целия свят да ви подкрепи. Така, както вие от години подкрепяте нуждаещите се”, посочи Гутериш.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts