| | | |

Младен Маринов посочи виновника за инцидента с мъртвите мигранти край София

“Имаме сериозен проблем с нелегалната миграция. Трябва да посочим причините, водещи до такива трагични инциденти.

Това се случва на доста километри от границата. Това означава, че работят добре организирани канали”

Това каза в ефира на bTV бившият вътрешен министър Младен Маринов, коментирайки ужасния инцидент с 18 загинали мигранти до село Локорско, до София.

“Чисто професионално предстои оглед, разследване, издирване на водачите, организаторите, на всички в престъпната мрежа.

Но това са действия, които целят разкриването на престъплението, а ние трябва да търсим причините, причините за системата ни за сигурност на границата ни да е разбита.

А това е безхаберието по време на Бойко Рашков. По наше време България бе най-силното звено по границата на Европа, дори помагахме на Гърция, а в момента сме най-слабото звено”, каза още той.

По думите му, тези инциденти ще зачестят, защото колкото повече хора преминат границата и достигнат Европа, толкова повече се праща информация на хората, които тепърва искат да дойдат.

“Те им казват откъде да минали безпрепятствено”, добави той.

“При всички положения те са минали със сигурност зелена граница без да бъдат хванати.

Оградата се ремонтира едва от няколко месеца, преди това то не се поддържаше, въпреки милионите, отпуснати от правителството през последните две години.

Това са хората, които преминават незаконно, става въпрос за нещо, което е направено умишлено, затова към тях трябва да има по-твърди мерки”, каза още Маринов.

“Виждате, че са все по-изобретателни. Става въпрос за много високо ниво на организация и конспиративност”, добави той.

Попитан за причините за инцидента и увеличаването на бежанския натиск и дали трафикирането на хора не се покровителства Маринов каза:

“Рашков разби въобще системата за сигурност, той разби службата, която следеше дали тези неща не се покровителстват отвътре – Вътрешна сигурност. Той я превърна в политически орган.

Когато тази служба се занимава с бивши министри, тя изпуска нещата на терен, където се извършват тези престъпления. При всички случаи това не може да се извърши без помощ от онези, които имат такава информация”.

Маринов обясни, че каналът е посока Драгоман, Сърбия.

“В Годеч имаше районно полицейско управление, което бе закрито по време на Рашков. Годеч се намира в граничната зона и там минават мигрантите. Наложи се кмета да гони бежанците.

Всичките тези причини ще водят до все повече случаи. Единственото хубаво е, че сега няма загинал полицай”, поясни той.

Коментирайки новината, че заради труса в Турция и Сърбия може да се очаква още по-голямо засилване на бежанската вълна, бившият вътрешен министър каза, че “неизменно, в двете страни ще се ангажира повече ресурс с последствията от тези бедствия, а това ще намали присъствието им по границата.

Но това е най-малкия проблем.

Проблем е през тези канали да преминават и незаконни мигранти, които идват от Африка. Това е нещо ново през последните две години. За да минават оттук, означава, че има изградени канали”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts