| | | |

Официално: България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., ето защо ВИДЕО

Със сигурност еврото няма да бъде прието от 1 януари 2024 година, а по-късно.

Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Росица Велкова.

Причината – България не е изпълнила ангажиментите си към валутния механизъм II (ERM II) и не отговаря на критериите на инфлацията.

За да отговори на критериите, България трябва да изпълни таргетите за инфлация.

На 6 декември 2022 г. в Брюксел се подписа меморандумът за започване на производството на евро монетите. Изготвена бе комуникационната стратегия. Изготви се концепция за Закона за еврото.

Изготвено бе и национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм 2.

Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на Еврозоната в България.

На 13 февруари 2023 г. нямаше изслушване в Еврогрупа, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти.

Това са промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г.

Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.

България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото НС, и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ.

Таргетите се определят от сформирана работна група между експерти на ЕК и на Министерството на финансите правят изчисления, прогнози и очаквания за следващите месеци.

Според Велкова за овладяване на инфлацията биха помогнали съвместните проверки на цените на храните, а също и действията, които предприема Комисията за защита на конкуренцията.

Има водени проучвателни разговори за поискване на оценка, когато страната ни покрие всички критерии.

Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година, допълни Велкова.

Няма изискване влизането в еврото да е от януари, може да е първо число на друг месец, каза още финансовият министър.

Отлагането на датата за влизане на България в еврозоната вероятно ще повлияе на кредитния рейтинг на страната, каза още министърът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts