| | | |

Цветарката Божанков разкри големия си страх: ГЕРБ могат да бъдат първа политическа сила

Големи признания в ефира на Нова тв направи бившият социалист Явор Божанков, който мина към „Продължаваме промяната” и ще бъде неин водач на листа в Габрово за изборите на 2 април.

Принципни разговори бяхме водили, още когато бях изключен и станах независим. Те казаха:

“Имаме нужда от човек като теб. Правим ново обединение”. С всички лидери съм говорил, каза Божанков.

Той беше изключен от БСП, след като зае позиция, различна от тази на партията по повод оръжията за Украйна. Преди дни стана ясно, че ще води листата на коалиция ПП-ДБ, но от гражданската квота.

“Политическа сила, която започва да изключва младите си хора, защото ги вижда като заплаха, няма бъдеще. С преориентацията на БСП се промени в балансът в политиката:

ГЕРБ нямаха мнозинство за хартиената бюлетина и за смяната на шефа на Сметната палата. Преориентирането на БСП обърна баланса в държавата и това е лоша новина”, коментира темата той, като уточни, че ще води листата на новата коалиция в Габрово.

Бях поканен и приех тази покана. Смятам, че в момента хората имат нужда от това обединение, защото ГЕРБ могат да бъдат и първа политическа сила – макар че това звучи абсурдно, ако срещу тях не застане един консолидиран субект.

В рамките на нормалното е да има недоволни. Най-трудният момент в една такава коалиция е подреждането на листите и разпределение на квоти.

Но все пак обединението е факт и смятам, че това е единствената алтернатива България да продължи демократичния си път на развитие, заяви Божанков.

Никога не е било толкова ясно коя е добрата и коя е лошата страна, коя е правилната и коя е неправилната страна, кой иска съдебна реформа и кой я спира, кой иска България в Шенген и еврозоната и кой иска България на изток.

При този очевиден избор – Бойко Борисов и ГЕРБ или това обединение, очаквам добър резултат, каза още Явор Божанков.

Божанков уточни, че не е сигурен дали има юридически аргументи за импийчмънт на президента, както предлага ДСБ. Той заяви готовност да участва в този дебат и ако има достатъчно аргументи, ще го подкрепи.

“Това е прекалено, защото казват “не” на санкциите, “не” на помощта, но как постигаме мира?

Путин се удря по челото и казва “Изтеглям войските” след като е заявена целта да се прекрати украинската държава”, възмути се Божанков и подчерта, че тази позиция не е смела.

Запитан за моралните аспекти при смяната на политическата сила, с която се обвързва, Божанков отговори, че е

изпитвал вътрешен конфликт, когато групата му е гласувала връщането на изборните измами с хартиената бюлетина, но не и сега, защото новата коалиция е подкрепена от широк спектър неправителствени организации.

Добави, че не е получил специално покана от някой от лидерите, а е разговарял принципно с всички тях след изключването си от групата на БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts