| | | | |

ЕК опроверга “Политико”: Засега не водим процедура срещу България заради “Лукойл”

Европейската комисия опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна.

Както БТА съобщи, европейското издание “Политико” вчера написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване, заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

“Няма процедура срещу България в момента. Общуваме с властите редовно по прилагането на санкциите – с България и с други държави”, заяви говорител на Европейската комисия в петък.

Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС, добави той.

В момента не се води процедура, повтори говорителят.

ЕК е защитник на европейското законодателство и, ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури – това е принципен отговор, посочи той. Засега не водим процедура.

В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите, обобщи говорителят.

Припомняме:

Днес в изданието „Политико“ Виктор Джак и Джорджо Леали написаха, че Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като руска петролна фирма в страната се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл.

Авторите посочват, че България се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол и е позволила милиони барели руски петрол да достигнат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия,

която след това е изнасяла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

„Обръщаме внимание на станалото и помолихме българите да обяснят действията си“, каза високопоставен служител на Еврокомисията, получил анонимност, за да говори откровено, отбелязва изданието.

„Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми“, каза служителят, добавяйки, че „се опитваме да ги премахнем постепенно, но не мога да скрия факта, че все още има няколко „дупки“ тук и там.“

Освен приблизително 983 милиона евро, получени от Русия през „вратичката“ чрез налози върху производството и износа, тя също така генерира почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията „Лукойл“, откакто изключението започна да действа на 5 февруари.

Това се казва в класифициран анализ, изготвен за българския парламент и видян от „Политико“.

София спечели дерогацията от забраната на ЕС за внос на превозван по море руски суров петрол миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност.

Лукойл не наруши санкциите, но изпрати почти 3 милиона барела рафинирани продукти с руски произход по море само между март и юли тази година, включително до страни от ЕС като Малта, показват данни за доставките – еквивалентно на приблизително един от всеки пет барела суров петрол нефт, пристигащ на местното пристанище Бургас и след това преработен в рафинерията, пише „Политико“.

Говорителят на ЕК поясни, че България получи изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол.

Това изключение бе допуснато, за да се даде сигурност на снабдяването в България. За България е предвидена също отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността.

Тези две изключения са временни и се предвижда да отпаднат на 31 декември догодина, отбеляза говорителят.

Той добави, че ЕК подготвя списък от допълнителни санкции, като се предвиждат още способи за избягване на заобикалянето на наложените от ЕС ограничителни мерки.

Въпросът предизвика политически удар в България.

В отговор на констатациите българският министър-председател Николай Денков в заяви, че е изненадан “от мащаба, в който се разгръща тази схема за избягване на санкции” и обеща там, където “законите са безсилни, да бъдат подобрени”.

Говорейки на среща на върха в София, Денков също така настоя, че правителството облага с данък печалбите на “Лукойл”, “за да намали средствата, които отиват в Руската федерация за водене на войната и … [да] увеличи средствата, които отиват в българския бюджет”.

След политическите борби миналия месец България се съгласи да прекрати дерогацията два месеца по-рано, през октомври следващата година, но констатациите водят до нови призиви за по-ранна отмяна.

“Всички са шокирани, включително правителството”, заяви българският депутат Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в парламента на страната, добавяйки, че планира да внесе ново правно предложение за незабавно прекратяване.

Предишните усилия на Добрев да прекрати дерогацията, неговата партия е една от двете големи групи, контролиращи правителството, се провалиха, след като не успяха да съберат достатъчно подкрепа сред депутатите, но депутатът е непреклонен.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts