| | | | |

ГЕРБ искат отделни графи за хартиените и машинните бюлетини ВИДЕО

Няколко политически сили още от сега започват да създават напрежение, за да могат евентуално после да оспорват резултатите, смята Радомир Чолаков

Така, както има разделно гласуване с хартиени бюлетини и такива от машините, трябва да има и разделно отчитане на резултатите.

Това е позицията на ГЕРБ, която бившият зам.-шеф на 48-ото НС Росен Желязков и ексшефът на правната комисия Радомир Чолаков представиха в централата на партията.

Изявлението им идва, след като в понеделник ЦИК реши гласовете от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат записвани заедно в изборните протоколи.

Уважаваме всяко решение на независимия държавен орган, какъвто е Централната избирателна комисия, но това не означава, че се съгласяваме с него, заяви Желязков.

Той подчерта, че не подкрепят идеята за общо записване на резултатите от вота. Записването в отделни колони ще отговори на въпроси, които вълнуват обществото – за съотношението на гласуващите с хартия и на машина, например.

Въпроси, които имат значения за статистиката, и за бъдещи управленски решения, добави Желязков.

“Ние не приемаме всички упреци които се отправят, че ГЕРБ има някакво отношение по това решение. Ще настояваме в рамките на компетенциите, които има ЦИК да преразгледа това свое решение”, заяви той.

Според Чолаков желанието на ЦИК е било да опрости протокола, но решението не е удачно. И помоли ЦИК да преразгледа решението си. Според него няма проблем резултатите да се отчитат в две колони – една за машинните и една за хартиените бюлетини.

“Това, за което настояваме е ЦИК да предприеме всички мерки за честни, демократични избори. Знаете, че във всички секции ще има видеонаблюдение и застъпници, насърчаваме хора да участват в наблюдението при броенето на бюлетините”, добави Чолаков.

ГЕРБ искат, колкото се може повече българи да са уверени в честността на изборите и смятат, че “няколко политически сили още от сега започват да създават напрежение, за да могат евентуално после да оспорват резултатите”.

Това е недостойно, ЦИК трябва да вземе всички мерки това да бъде предотвратено, а българските граждани масово да участват, за да сме сигурни в честността на изборния процес, завърши Чолаков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts