| | | |

ВОЙНА В ПАРЛАМЕНТА: БСП и “Възраждане” не щат Ф-16, искат МиГ-ове

Одобряването на промените в договора със САЩ за придобиването на първите 8 изтребителя Ф-16 в парламента разпалиха нови спорове по евроатлантическата и евразийската ос.

Военният министър в оставка Драгомир Заков вече обясни, че промените са в полза на България, защото предвиждат по-съвременно оборудване в поръчаните машини, но според БСП и “Възраждане” те са “диктат” и “извиване на ръце”.

Депутатът от БСП Атанас Зафиров обясни, че действително става въпрос за “рутинна ратификация”, която не трябва да се превръща в геополитически въпрос, но мотивира позицията на партията си с това, че е последователна и БСП не приема този договор още от времето, когато се подготвяше и бе сключен от последното правителство на ГЕРБ през 2019 година.

Колегата му Румен Гечев, обаче обясни, че “нашият стратегически партньор ни извива ръцете”. “Парите ги няма на българския народ. Самолетите ги няма”, каза Гечев.

Според Георги Свиленски по отношение на договора България изглежда като “балък”.

Костадин Костадинов от “Възраждане” пък сравни договора за F-16 с “нюйския диктат” и обяви, че армията е била по-силна преди присъединяването на страната към НАТО.

“Разваляйте този договор и да започваме преговори за МиГ – 29”, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ допълни, че мандатоносителите от БСП преосмисля геополитическата посока на страната.

“Призовавам дебатът да бъде съсредоточен за измененията, а не да се използват подобни ситуации за лансиране на политически тези на гърба на българската армия”, заяви военният министър Заков и добави, че е чул по време на дебата съветски хибридки.

“Ако не приемем тази ратификация, няма да имаме самолети”, каза Заков.

Сумата по договора остава около 2,2 млрд. лева и вече бе платена от България авансова заради липса на изискваната от САЩ кредитна история при такива сделки за разсрочено плащане.

По думите ба Заков офертата е напълно съпоставима с първата и то при повече способности въпреки инфлацията и поскъпването на материалите

Similar Posts