| | | |

ДОКУМЕНТИ защо МОЧА е незаконен и трябва да бъде незабавно премахнат

Бившият депутат от ДБ Петър Славов и ексобщинарят Вили Лилков разкриха нови обстоятелства и доказателства, че Паметникът на Съветската армия (по-известен като Монумент на окупационната червена армия – МОЧА) трябва да бъде незабавно премахнат от центъра на София.

След като в навечерието на първата годишнина от войната на Владимир Путин в Украйна 61-годишният учен Светлозар Раянов с чук разби една от плочите с надписа върху него, се надигна нова вълна от коментари “за” и “против” събарянето му или преместването в Музея на социалистическото изкуство (близо до КАТ-София-б.р.), начело с представители на градската десница, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и куп граждански организации.

Сякаш прът в процеса обаче сложи бившият премиер Кирил Петков,

който изрази нежелание да се действа с багерите, а поиска ПСА само да бъде преместен, но днес Славов и Лилков предлагат още по-нов прочит за бъдещите действия.

Оказва се, че целият градеж на монумента е незаконен, а присъствието му в близост до Орлов мост и жълтите павета – немислимо и опасно.

“Настояваме Столичния общински съвет и Министъра на културата да изпълнят решението за демонтаж на СОС от 1992г., а МК да си прибере в “Музея на соц-а” статуите!

Доказваме с конкретни документи – писмо до Т. Живков от членове на ЦК на БКП и извлечение от протокол № 315А на ЦК на БКП от 24.08.1954 г., че:

1) решението за поставяне на исторически неверния надпис на монумента е взето от престъпната БКП, а не от надлежен държавен орган – Министерски съвет, МК или друг, който да е бил оправомощен да говори от името на народа;

2) за самия монумент също липсва надлежна документация за промяна на проекта – увеличаване на първоначалната височина от ок. 18 м. по проект на сегашните над 37 м., което е основание за премахване на незаконен строеж;

Настояваме, до реализацията на демонтажа на монумента, на него да бъде поставена табела с надпис „Този монумент е изграден по решение на БКП във възхвала на един престъпен режим, обявен за такъв със закон , против волята на българския народ!“”, особено предвид Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, напомнят двамата представители на десницата.

Ето ги и документите:

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts