| | | |

Румен Радев отдаде почит на загиналите за свободата на България ВИДЕО

Президентът Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова отдадоха почит на загиналите за свободата на България и се включиха в церемонията по издигане на националния флаг по случай 145 години от освобождението на България.

Двамата се преклониха пред паметника на Незнайния войн в столицата.

Въпреки дъжда, стотици столичани се наредиха край храма “Св. Александър Невски”.

На церемонията присъстваха още здравният министър Асен Меджидиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, Георги Свиленски от БСП, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и заместник-председателят на Движението Йордан Цонев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова, Ива Митева от коалиция “Заедно”, Симеон Сакскобургготски, Георги Самандов от “Български възход”, посланици.

Националният трибагреник бе издигнат с военен ритуал на паметника на Незнайния войн в центъра на София.

Строените гвардейци посрещнаха президента и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев и той ги поздрави.

Преди ритуала с панихида и молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата започна отбелязването на Трети март – денят на Освобождението на България.

Богослуженията в храма са с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По-късно през деня, в 18,30 часа, Румен Радев и Илияна Йотова ще присъстват и на тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание”.

България отбелязва 145 години от Освобождението.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който България е освободена от османско робство и се поставя началото на Третата българска държава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts