| | | | | |

Руди Гела го закъса: АДФИ откри сериозни нарушения при финансирани от Радостин Василев младежки проекти

След завършена финансова инспекция на Министерство на младежта и спорта (ММС) Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с официален доклад,

в който е посочено, че шест от общо 9 проверени на случен принцип проекти за младежка дейност, финансирани по време на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, не отговарят на критериите за държавно финансиране.

При проверката са установени сериозни нарушения, съобщава „Телеграф“.

Финансовата инспекция е възложена на основание член 10, ал. 1, т. 3 и член 5, ал. 1, т. 5 от Закона за държавна финансова инспекция във връзка с постановление от 30 януари по описа на Софийска градска прокуратура.

В доклада на АДФИ, изготвен в средата на месец март, е описано следното:

Предвид несъответствията с изискването на Наредбата, Програмата и Указанията, установени при извършената документална проверка, финансовата инспекция счита, че

проектните предложения, представени от Сдружение „Младежка радост“, Сдружение „Футболен клуб Ес Пи Ес“, Сдружение „Театър Цвете“, „Сдружение за социална солидарност и диалог“, „Сдружение за младежки инициативи и диалог“ и Фондация „Европейски център за еко-агротуризъм „България“,

е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно съответствие и да не се финансират от ММС.

Предвид установеното при проверката, проектното предложение, представено от Сдружение „Младежки инициативи за развитие и диалог“, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно съответствие.

На заседание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение проектното предложение да бъде допуснато до следващия етап на оценяване, без да са били налице основания за продължаване към качествено оценяване, оценка на финансовото съответствие и класиране.

В доклада се посочва още, че в един от финансираните проекти организацията е посочила, че ще сключи договор с фирма за провеждане на турнир по волейбол за сумата от 6 600 лева, без да е налице какво ще извърши тази фирма.

Не е представен документ, че фирмата има право да организира подобно събитие.

За един от проверяваните от АДФИ проекти през септември 2022 година в медии излезе следната информация:

„Борецът срещу корупцията“ Радостин Василев е дал на „Младежка радост“ договор за 490 953 лева.

С тези пари сдружението трябва да организира концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и… Габрово (където на миналите избори водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания).

Сдружението е вписано и печели проект в деня, в който Радостин Василев се отцепи от ИТН.

Подписват договора в последния му ден като министър. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол.“

След намесата на служебния министър Весела Лечева „Младежка радост“ се отказва от проекта и връща парите.

Въпреки нарушения в изискванията на 12.07. 2022 година Радостин Петев Василев – министър на младежта и спорта, е утвърдил протокола за класиране на проектите.

По информация на Tribune.bg с докладна записка на 11.07.2022 година Милена Андреева – директор на дирекция „Младежки политики“ е предложила на министъра на младежта и спорта да утвърди нов образ за финансиране по процедурата за набиране на проекти предложения.

Още на следващия ден министър Василев е утвърдил нов образец за финансиране.

На въпрос дали ресорният директор на дирекция „Младежки политики“ в ММС Милена Андреева е била наясно със злоупотребите с проекти по времето на Радостин Василев, източник на Tribune.bg отговори, че госпожа Андреева е била разпитана от Прокуратурата и са установени сериозни неточности.

Изводите от тези проверки и разследвания предстои да бъдат оповестени публично.

Самата Андреева наскоро напусна ММС, за да започне работа като държавен служител в Министерски съвет.

Заповедта й е подписана след влизането в длъжност на служебния премиер Гълъб Донев.

Според запознати, нейният годеник я е уредил на новата й служба – с протекцията на неговия баща и бивш служебен зам.-министър Валентин Гичев, пише още Tribune.bg.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts