| | | |

Борисов гневен на Асен Василев: Да мисли, а след това да говори! ВИДЕО

С остра позиция срещу действията на финансовия министър Асен Васлев излезе днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преди срещата си със симпатизантите в Перник Борисов даде специално изявление пред медиите.

“Трябва първо да се мисли, а след това да се говори. Особено когато говориш от чуждо име.

Притеснителното е, че ако финансовият министър има такава информация, той я е придобил по някакъв необмислен начин.

Това е едно необмислено и самохвално интервю”, скочи лидерът на ГЕРБ срещу интервюто, което Асен Василев даде за „Файненшъл Таймс” и с което обяви, че “Лукойн” се продава, което веднага беше опровергано от компанията.

“Делян Добрев ме застигна сега и ми каза неща, които не искам да вярвам, че са така”, каза още Борисов.

“Написахме писмо, в което искаме да се спазят сроковете с енергетиците”, обясни още бившият премиер във връзка с писмото, което днес изпратиха заедно с Делян Пеевски до премиера Денков с искане правителството да се каже как върви изпълнението на Споразумението между властта и енергетиците.

А Добрев уточни, че всичко, което е казал до момента, е така.

“Нямам неизпълнено обещание. Притеснителното е, че при дерогация, която имаме месеци наред, горивото е с левче отгоре. Това са милиарди левове от нашите джобове”, негодува Борисов, а Добрев добави, че става дума за 3 млрд. долара.

“Притеснителното е, че в текста, който приехме, абсолютно доверявайки се на финансовия министър, има едно текстче, че горивата, които се продават у нас, се съхраняват само в България”, каза още той.

Добрев уточни, че с този текст се дава монопол само на “Лукойл”, тъй като складовете само на “Лукойл”.

Те досега държаха 30% резерв на горивата, сега трябва да държат 100% резерв, но нямат капацитета за това.

Според депутата от ГЕРБ би следвало да има компенсации от 1 лев на горивата. “Те обаче не ги дават тези компенсации, защото не искат да вземат парите от “Лукойл”, обясни Добрев.

А Борисов се възмути от това, че се променят между първо и второ четене закони, без да се разясни на парламентарните групи.

“Никой не е разбрал. Повече така няма да се вкарват точки между първо и второ гласуване. След това да се червим и да не знаем кой го е предложил”, разкри Борисов, намеквайки, че председател на парламентарна комисия е вкарал между първо и второ четене текстове, които депутатите не са разбрали при гласуването.

“Положението с дефицита е много лошо. Когато имаш дефицит в едно семейство, накрая фалираш. Идват и ти взимат къщата или теглиш заем.

Ние никога не сме допускали дефицит. Само по време на Ковид кризата, когато всичко беше затворено, а НАП, която събира приходи, ние я направихме да дава пари на бизнеса.

5 млрд. и половина сме назад. Не можем да си позволим харчове. Искам от финансовия министър консервативен бюджет”, скочи още председателят на ГЕРБ.

“Не виждам ДБ, която е консервативна партия, сега как ще гласува за такова харчене и непрекъснато взимане на заеми. Това не трябва да става в залата, трябва да го обсъдим в управляващата коалиция”, призова Борисов.

“Не съм доволен. Ако моят финансов министър го предлагаше, няма да е финансов министър“, каза той за бюджета с 3% дефицит, въпреки че лично Борисов предложи Асен Василев за финансов министър.

В отговор на журналистически въпрос за напрежението с електронните рецепти, Борисов отговори:

“Разбира се, че електронната рецепта е изключително улесняваща, съвременна. Разбира се, когато говорехме на тази тема, сложихме т.нар. бяла рецепта, това е хартиената.

Откъде идва проблемът – когато отидеш в аптеките, ако няма лекарството, искат да ти го заменят с генерик. Ако потребителят не иска това лекарство, с хартиената рецепта може да отиде в друга аптека.

Сега с това, което искат фармацевтите, човекът трябва да получи генерикът.

Лекарите са против, защото знаят как трябва да се лекува пациентът. Той си държи на тези лекарства и ние ще изискваме това да бъде направено”, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и тревожните събития в света.

“Тъжно, жалко, болно ми е за това, че гинат невинни хора. И във войната има правила и това не се прави. Призовавам ръководителите на всички държави да не го правят,

Това, което Хамас направиха в Израел, нечовешки терористичен акт, не може да остане ненаказан”, заяви Борисов.

Борисов се върна на темата с местния вот:

“Много съм доволен от това, което видях в Перник. Искам да честитя празника на града. Доволен съм от Станката. Той нито си е предал партията, целият му род е червен, но се грижеше добре за перничани.

Заедно направихме много – водопроводи, кръгови, игрища, училища, бреговете на “Струма”, сподели Борисов.

“Оптимист съм за Перник. Като идвах по магистрала “Люлин”, която построихме, колоната от автомобили за Перник започваше от магистралата. Това са млади хора, които живеят в града и пътуват за работа до София”, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts