| | | |

Радев отговори на неочакваната оферта на Бойко Борисов

По време на брифинг пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов покани и президента Румен Радев да участва в обсъжданията за редовен кабинет със своя опит от съставянето на служебни правителства.

В отговор на думите на Борисов от прессекретариата на държавния глава заявиха, че Конституцията ясно указва мястото и правомощията на президента в конституционната процедура по съставяне на правителство.

Президентът е отговорен за провеждането на консултациите с парламентарните групи и за връчването на проучвателни мандати за съставянето на кабинет, се посочва в позицията.

Подкрепа за формирането на редовно правителство следва да се търси от мандатоносителя сред останалите парламентарно представени партии.

Президентът носи отговорност за назначаването на служебен кабинет, само когато парламентът не е в състояние да излъчи редовно правителство.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията няма да иска импийчмънт на Румен Радев.

В този хаос, в това неразбиране между партиите, да ударим и единствената в момента институция, която благодарение на нея държавата все пак не се е разпаднала, моля ви се.”

Това отговори Бойко Борисов на въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи създаване на комисия за импийчмънт на президента в 49-ото Народно събрание.

“Ако има редовно правителство, президентът Радев ще изпълнява само президентските функции, те са ясно описани”, добави Борисов.

“Неговите функции стават извън правомощията му, защото партиите продължаваме да си говорим за кой е хубав, кой е добър и кой лош.

Ние, ако продължим така… Не, аз съм против импийчмънт”, категоричен беше той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts