| | | |

СКАНДАЛ! ПП и ДБ изгониха журналист от пресконференцията, казаха тежката си дума за правителство с ГЕРБ НА ЖИВО

Ще направим кратко изявление от името на коалицията, което ще отговори на всички въпроси. Първо и най-важно – всички партии в коалицията взеха решение, че няма да подкрепим правителство с мандат или участие на ПП ГЕРБ.

Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев по време на пресконференция.

И заяви, че веднага е започнал разбор на изборните резултати.

“За съжаление отново гласуваха едва около 40% от гражданите”, отбеляза той. И каза, че все пак предизборната кампания за обединението е била силна, но явно не са успели да убедят достатъчно на брой гласоподаватели.

“В следващата кампания ще обиколим и останалите 2000 населени места, които не успяхме да обиколим в досегашната обиколка”, заяви той.

Според ПП-ДБ има сериозни проблеми с организацията и провеждането на вота на 2 април при над 45 000 невалидни бюлетини и огромни разминавания между гласовете от машините и написаното в протоколите.

По данните на коалицията това се случва в около 17% от секциите в страната.

“Това, което трябва да отчетем е, че има сериозни проблеми с провеждането на изборите. Има над 45 хиляди невалидни бюлетини на тези избори.

В 2234 секции или в почти 17% от секциите има разминаване между гласовете от машината и тези ,които са разписани от СИК.

В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините, като по-притеснителното е, че в 303 от 700 рискови секции, въобще не се е предавало видеонаблюдение, а в 225 се е предавало с прекъсване и без да се показват бюлетините.

Само в 172 секции има реално видеонаблюдение с показване на бюлетини.

Има протоколи и може да се види къде машинния вот и отчетения вот от СИК се разминават и то с доста. Има подправени протоколи, най-вероятно в РИК.

Първоначално е записан един вот, а после – друг. В 31 РИК едно плюс едно не е равно на две. Във всички протоколи на РИК има несъответствие в детайлите и общия брой бюлетини.

В София бюлетините са 47 712, където общият брой трябва да са 217 212, а са 217 260. Това означава, че най-вероятно нещо е било изключено, защото няма как да се получат тези сметки.

Всички тези нарушения и проблеми бяха описани в писмо, което изпратихме вчера до ЦИК. Все още нямаме отговор, но се надяваме проблемите да бъдат отстранени”, обясни Василев.

От обединението настояват там, където има констатирани нарушения, чувалите да се отворят наново.

“Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че първата стъпка към това България да стане нормална европейска държава е изобщо да няма такива нарушение.

Трябва да се научим да провеждаме честни и свободни избори, в които всеки глас е правилно отчетен”, напомни Василев.

Той и Кирил Петков все пак благодариха на избирателите на ПП-ДБ.

“Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ е на база на ценности и това, което видяхме в миналия парламент и това, което видяхме по време натези избори виждаме именно тези различия. Българските граждани трябва да знаят, че което обещаем ще го спазваме.

Ще работим по политики с всички партии и ще говорим с всички тях, като се започне с бюджета. Той не може да бъде заложник за разговорите с партиите.

Трябва да бъде приет максимално бързо. Нито болниците, детските градини, пенсионерите и бизнесите могат да чакат.

Цените на храните – заявихме, че ще работим за нова стратегия за българското земеделие. Ще говорим с всички партии по тази тема. Еврозона и Шенген – Шенген е приоритет и видяхме, че може да се случи тази година, ако имаме ясни общи действия по тази тема”, каза още той.

“Ако не успее да се формира правителство, ще предложим наше такова с втория мандат”, увери Петков.

“Да, ще говорим с всички по важните политики. И ако с първия мандат не се сформира кабинет, то ние ще предложим правителство с втория”, гарантира Кирил Петков.

Преди пресконференцията на ПП-ДБ бе изхвърлен журналистът Николай Караколев. Лидерите на коалицията напуснаха залата без да отговорят на никакви журналистически въпроси.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts