| | | |

ПП живеят в празник с шампанско и балони. На всеки следващи избори те ще губят и трябва да го знаят, а те си….

Нови, поредни предсрочни парламентарни избори ще доведат до допълнително ерозиране на подкрепата за “Продължаваме промяната”

“Голямата изненада за мен е липсата на план Б за партия “Продължаваме промяната”. Те живеят в празник и е време да им мине. Ако не го осъзнаят им предстои катастрофа.

На всеки следващи избори те ще губят и трябва да го знаят, а те си мислят, че ще печелят повече и празника ще продължава. Ще става все по-лошо.”

снимка Архив

Това коментира социологът Андрей Райчев по Би Ти Ви.

“Не им се подигравам, напротив, това е понятно. Това е нова, млада партия, която е свикнала да ходи по улицата, хората да изскачат отвсякъде, да стават 600-700 хиляди, чувството, че стават милиони…

Но е време да им мине, те са една от партиите. И не са го осъзнали, в два смисъла. И ако не го осъзнаят, им предстои истинска катастрофа.

Първият смисъл е – на всеки следващи избори ще губите. А те си представят обратното. Те вече са една от партиите, не са изненада. Не са тези млади и интересни момчета, които ще дойдат и изведнъж ще стане чудо.”

Не следва обаче да се подценява, от друга страна, електоралната тежест на “Промяната”, защото зад ценностите им стоят много хора.

“Който ги подценява и ги смята за балон, грубо греши. Има такава порода хора в България”, каза социологът.

И направи прогноза – ако ПП направят грешката да предизвикат нови избори, може да се наредят дори на третото, а не както сега на второто място като електорална тежест.

Според него ГЕРБ ще кажат: Стига Радев е управлявал, той дразни Запада и затова трябва да се направи опит за прозападен кабинет.

Ако те намерят символен човек за премиер, БСП и ДПС ще го подкрепят, в този случай те няма да гласуват за ГЕРБ, а за избягването на нови избори.

“Тези избори не бяха безсмислени, но народът е убеден в това. Ако юли трябва да се явяваме на нови избори, това ще е самоубийствено и ако политическата класа докара страната до нови избори, това ще е лощо”, коментира Райчев.

“Възраждане” може да вдигне резултата си на 500 или 600 хил. души на следващи избопи, смята социологът.

Според него, ако правителство трябва да се реализира с трети мандат, нямало друга група, която да го направи освен “Има такъв народ”.

“Отношенията между ПП и ДБ – това е ключът към ситуацията. Двете партии са тръгнали по различни пътища, но въпросът е дали ще го изявят. Инстинктът на ДБ е, че онези са леви и ги погубват.

Предстои хоризонта на кметските избори и такава раздяла би била фатална, защото ще изгубят изборите просто. Стратегически те са решили развода, но тактически го бавят”, коментира Райчев.

“От политиците най-дългосрочно мисли Христо Иванов. Той от месеци казва, че единствената възможна основа за разбирателство не е някаква кавга за правителство, борба за места или изборът на премиер, а възможният консенсус между 5 от 6-те партии – правосъдната реформа.

И той показа как единственият начин е първо да се състои разговорът за реформата и на тази основа може би да се направи нещо като техническо или експертно правителство”, похвали визията на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов Андрей Райчев.

ПП в крайна сметка действали “като деца”, но, смята той, реалността “ще нахлуе”.

“Когато осъзнаят, че на следващи избори ще имат още по-малко, защото доскоро хората ги мислиха за победители, а сега знаят, че не са.

И второ – усложняват им се отношенията с ДБ, и то много сериозно. Този съюзник, който те подразбират, въобще не е подразбиращ се съюзник.

И тук трябва да им се вледени кръвта от това, което каза Иван Костов – за последен път гласувам за вас”, заяви Райчев.

А що се касае до шансовете за кабинет извън хипотезата ГЕРБ и ПП-ДБ – ще става дума, смята социологът, за експертен кабинет, като Бойко Борисов никога не би направил директна коалиция с БСП и ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts