| | | |

Марешки взриви ефира: Занапред мога да се занимавам само с три позиции – председател на парламента, президент и премиер

Независимият кандидат е истински представител на своите избраници и неговата дума е много по-тежка от тази на 10-15 анонимно влезли народни представители.

По принцип не ни трябват партии. Ако имаше мажоритарни избори, парламентът щеше да има много по-качествен състав. Законите, които се творят, щяха да са много по-добри.

Това заяви бизнесменът от Варна и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки в ефира на Нова тв, коментирайки решението си в скорошните парламентарни избори да участва като независим кандидат.

“Не влязох в този парламент защото законът, по който се избират народните представители, е незаконен. Това ни бе целта на тези избори, да покажем неговата незаконност, да се преборим да го направим конституционно съвместим.

И на следващите избори, ако се направят мажоритарните кандидати равнопоставени на партийните, мога да се обзаложа, че ще бъда първия избран мажоритарен представител”, каза още той.

“635 гласа имам само във Варна, ако ги умножите по 20 района. Това са около 20 000 гласа, които са достатъчни да вляза в парламента.

Не съм се явил само във Варна. Нарушени са ми правата по член 10 от Конституцията.

Например, синът ми нямаше право да гласува за мен. Нарушени са правата на милиони българи да избират своите избиратели. Точно това е битката”, обясни той нагледно своята инициатива.

По думите му надвисналите над България кризи не са засегнали бизнеса му. Живея праведно, Господ ми помага и бизнесът ми е наред, категоричен бе той.

Марешки коментира и възможността за сформиране на кабинет след изборите.

“От всички телевизии ни залива желанието на всички партии да има правителство, колкото и да е вулгарно. Напротив, избирателите категорично им казаха, че не ги харесват и предпочитат да си остане правителството на президента Румен Радев.

Избирателите казват, че този парламент не трябва да излъчва правителство, а когато се появят нормални партии, тогава трябва да се направи парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство”, смята той.

“9 т 10 от гласуващите българи не харесват големите партии. Какво право имаш да казваш тогава да казваш, че си най-големия и трябва да управляваш.

Избори до дупка. И трябва да се въведе минимален праг за участвали в изборите от 50-60%. Ако не участват толкова, нови избори, защото парламентът е нелегитимен”, продължи Марешки.

Лидерът на Воля направи и нестандартно положение, с което държавата да добута до следващите местни избори.

“Ако искате още нещо нестандартно, за да се добута до местните избори, първите две формации максимално бързо да върнат мандатите и президентът да връчи на единствената формация, която има ръст, третия мандат. Това е “Възраждане”.

Тогава ще получим две неща. Или тези хора ще са състоятелни и ще оправят държавата или те ще покажат тяхната несъстоятелност и следващия път няма да ги има в парламента.

Така че това е единственият вариант за някакво правителство в този парламент. Да не ни разиграват. Да не си губим времето, всички други нямат право да правят правителство на всяка цена, само и само да се доберат до кокала”, категоричен бе Марешки.

“Няма да се кандидатирам за кмет на Варна. Много съм се смял на хора, които са се качвали в йерархията на държавата, а после са ставали селски кметове, само за да държат химикалката и да разписват.

Като заместник председател на парламента, аз съм бил на четвърта позиция в държавата, няма как да правя крачка назад.

Аз занапред мога да се занимавам само с три позиции – председател на парламента, президент и премиер”, каза още лидерът на Воля.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts