| | |

Митрофанова отново не е поканена на откриването на парламента

Посланиците на Руската Федерация и Беларус отново няма да бъдат канени на откриването на 49-ото Народно събрание.

Тази година администрацията на парламента ще уважи само дипломатите от списъка с гости, изготвен от предходното НС.

Миналата година депутатите на няколко пъти провеждаха извънредни срещи, за да решат кои да са гостите на церемонията и по-конкретно – да присъства ли Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков.

Скандалът тогава започна на първата среща, по време на която администрацията на НС предложила списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова.

От “Демократична България” настояли Митрофанова да не бъде канена, като това предложение е подкрепено само от “Продължаваме промяната”.

След като скандалът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се казва, че партията “е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание”.

Малко по-късно обаче Вежди Рашидов от ГЕРБ, който по-късно стана председател на НС,, заяви пред БНР, че “ако не поканим Митрофанова на откриването на НС, това е обявяване на война”.

Последва реакция от лидера на партията Бойко Борисов, който на брифинг заяви, че парламентарната му група няма да влезе в пленарната зала, ако Митрофанова е там.

Така седемте партии в НС се скараха още преди парламентът да е заработи.

От БСП тогава се загрижиха за протокола – Георги Свиленски обяви, че покани трябва да получат всички посланици. От “Възраждане” пък заговориха, че са готови да поканят Митрофанова.

Това, разбира се, не се случи и на откриването на 48-ото НС отсъстваха представителите на Русия и Беларус.

Напрежение обаче имаше, но заради изборът на председател, без какъвто НС остана цели три дни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts