| | | |

Политологът Теодор Славев разкри от какво се притеснява Радев и защо иска да приключи бързо 49-ото НС

Радев свиква 49-ото НС, за да може да се работи върху ключови законодателни актове.

Това каза политологът Теодор Славев за “Фокус” във връзка с решението на държавния глава да свика 49-то НС тази седмица.

“Според мен президентът ги свиква, за да може НС да се конституира възможно най-бързо, в рамките на дните до Великден, т.е. да се избере ръководство на НС, да се приеме правилник и да започнат да се структурират комисии, за да може възможно най-бързо да започне да се работи върху ключови законодателни актове.

Тук имам предвид бюджета на страната, 12-те закони, които трябва да приемем по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да поискаме следващия транш, и евентуално съдебната реформа”, каза той.

Славев не смята, че в рамките на този парламент ще бъде съставено правителство. По думите му страната по-скоро върви към нови предсрочни парламентарни избори.

“С мандата на ГЕРБ не виждам шанс за съставяне на правителство. То няма да е във формулата ГЕРБ-“Продължаваме промяната”, защото вече се направиха такива заявки

Другата възможна коалиция, това е чисто математическа възможност, е ГЕРБ, БСП и ДПС. Тя е политически неприемлива и има решения от страна на двата висши органа на партиите – имам предвид на ГЕРБ и БСП.

А съвсем различен е въпросът как ще се играе това. Корнелия Нинова обяви, че свиква вътрешен референдум. Според мен времето ще притисне много сериозно такива начинания, но да видим”, заяви той.

Експертът е категоричен, че държавният глава трябва да покаже какви намерения има – колко време ще даде на 49-ия парламент и кога би насрочил следващи избори, ако се стигне до такива.

“Главният въпрос тук е какви са намеренията на президента, тъй като намаляват възможностите за съставяне на правителство – кога мисли да насрочи следващи избори, колко време мисли да даде на това НС да работи и какви са неговите очаквания?

Тук той трябва да даде отговор на обществото”, категоричен е Славев.

Според него президента ще продължи да управлява със служебни правителства поне до есента.

Радев ще държи властта до есента в ръцете си, управлявайки чрез служебни кабинети.

Ако той бърза да приключи 49-ото НС, то е може би, защото има някакви притеснения от парламентарен контрол върху служебния кабинет. Друго обяснение нямам.

България има нужда от работещ парламент, а президентът със своите конституционни правомощия има възможност да даде повече време на това НС да работи.

Припомняме, че първото заседание на парламента ще бъде на 12 април.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts