| | | |

Политолог: Вероятно ГЕРБ имат готовност за правителство, затова Радев ще свика бързо НС

Не съм съгласен, че нямат допирни точки „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ, защото една от първите точки, която ще влезе, ще бъде военната помощ за Украйна и тогава няма как да гласуват по различен начин 2/3 от партиите.

Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Нова телевизия.

„Има твърди ядра, които подкрепят политиката на партията си. Не смятам, че 100% от самите депутати на ПП поддържат такава политика, вероятно ще има сътресения в партията, ако остане в дълбока опозиция”, каза още той.

Според Милен Керемедчиев веднага ще се започна със сблъсък – първо за избор на председател. „Следващата тема ще е за бюджета. Другата важна точка ще е военната помощ за Украйна“, заяви той.

Доц. Иво Инджов заяви: „Имаме категорична заявка от ПП, че няма да направят правителство на ГЕРБ и с участието на ГЕРБ.

Борисов има пълната възможност да състави правителство с ДПС, ИТН, и ще се намерят няколко депутати от БСП. Нинова нищо не е казала против експертно правителство на ГЕРБ.”

“Заявката на Борисов да не подкрепи бюджета на този етап, ако няма съгласие за кабинет, е доста безотговорна. Това не е подход, който предполага постигането на компромис и формирането на една евроатлантическа коалиция.

Тя вече отече в канала тази идея, лично според мен, няма да стане”, допълва той.

„Проектокабинетът на Габровски съдържаше фигури, свързани с предишни управления, някои политически сили. Тогава обаче целта беше да се привлече ПП и ДБ.

Сега, при положение, че категорично вървят по пътя към структуриране в опозиция и подготовка за местните избори и евентуални следващи предсрочни парламентарни избори, Борисов не трябва чак толкова да се съобразява с останалите политически сили и да стесни кръга на експертите”, допълни още той,

но смята, че фигури като Симеон Дянков и Соломон Паси биха били трудни за преглъщане от някои от партиите.

Безотговорно да не се направи правителство. Спекулациите, че президентът Румен Радев ще свика много бързо Народното събрание подсказва, че има готовност от страна на ГЕРБ за съставяне на правителство.

То вероятно ще е експертно с участието на ДПС и ИТН. Винаги ще се намерят и няколко депутата от БСП. Корнелия Нинова каза категорично, че няма да подкрепят Бойко Борисов, но нищо не са казвали за експертно правителство на ГЕРБ.

Кристиян Шкварек смята: „Пет избори по-късно, вървим към един абсурд, в който всичко става възможно, а толерантността на избирателя се повишава, включително коалиции между партиите.

ПП-ДБ си гонят партийният интерес за местните избори. Толерантността към един кабинет, който би бил програмен, неполитически, а експертен. Който би включвал почти всички формации.

Дори и включването на „Възраждане” мисля, че би било възможно”

„Първият трябва да направи кабинет, защото носи най-голямата легитимност и електорална тежест”, допълва той.

Милен Любенов коментира: „Вариант между двете основни коалиции вече е невъзможен. Има и втори вариант според Борисов, значи има предварителни разговори между останалите политически формации.

Вероятно ще имаме програмно правителство с ГЕРБ, ДПС, ИТН, ще изчакаме да видим и БСП какво ще направи.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts