| | |

Напрежението се покачва: “Хизбула” с кървав удар по Израел, кошмарът тепърва започва

Ливанската Хизбула заяви, че е детонирала “взривни устройства”, насочени срещу израелски войници, които според групировката са преминали на ливанска територия, предаде АФП.

Израелската армия съобщи, че четирима войници са били ранени през нощта при експлозия “в района на северната граница”, но без да уточнява от коя страна на границата.

Един от войниците е “тежко ранен”, съобщиха от службата.

За пръв път Хизбула заявява, че е извършила подобно нападение през шестте месеца на почти ежедневни трансгранични сблъсъци между подкрепяната от Иран групировка и Израел след избухването на войната в Газа.

Бойци на Хизбула “заложиха взривни устройства в района на Тал Исмаил” в Ливан и ги детонираха, след като израелски войници “пресякоха границата”, се казва в изявление на групировката.

Инцидентът се случи в момент, когато напрежението нарасна заради ракетните и безпилотните атаки на Иран срещу Израел в отговор на смъртоносния удар по консулството на Техеран в Дамаск.

Разпалването на насилието между Израел и Хизбула до голяма степен е ограничено в граничния район. В него са загинали най-малко 364 души в Ливан, предимно бойци на Хизбула, но и най-малко 70 цивилни.

В Израел военните твърдят, че от началото на военните действия са убити 10 войници и 8 цивилни.

Десетки хиляди цивилни са напуснали домовете си от двете страни на границата.

Припомняе, че в събота срещу неделя Иран нападна с над 330 дрона, балистични ракети, крилати ракети и ракети земя – земя Израел. Прицелната точка на ислямистката държава бяха военни складове.

99% от снарядите бяха обезвредени още във въздуха от Израел, САЩ и Йордания.

В обстрела участие взеха и Йемен, Ливан и Сирия.

Операцията бе наречена от Техеран “Спазено обещание” и е отговор на нанесените от Израел удари на първи април по консулство на страната в Сирия. При ударите загинаха редица видни иранци.

Все пак Техеран обеща да не напада отново, стига Израел да не ги предизвиква, в противен случай ще демонстрира мощта си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БГНЕС

Similar Posts