| | | |

Шефката на СЕМ закопа БХК и ДБ заради Емили Тротинетката

Много дълбока тема е едно такова събитие – редно ли е да се отразява, как се отразява.

Това каза пред БНТ Соня Момчилова, председател на СЕМ, по повод скандалния видеоклип с унижаване на момче със специални потребности в пловдивски мол.

„От гледна точка на това дали медиите следва да показват всичко, това е една много голяма тема. Да, има Етичен кодекс“, заяви тя.

Момчилова изтъкна, че по принцип СЕМ не се намесва в интернет пространството.

„Ние се сезирахме светкавично, след първата публикация и първата снимка в интернет. Когато нещо застрашава здравето и на децата и нацията, ние взимаме мерки“, каза тя.

„Не можехме да си разрешим да останем безучастни. Ще направим анализ. Детайлно ще разгледаме всичко, което беше излъчено в медиите и в интернет и съвсем скоро ще се произнесем за това ще има ли санкции, в какъв размер, на какво основание“, обяви Момчилова.

По думите ѝ, въпросният клип е отворил страшно много теми, като темите за новите герои като персонажът с неясна сексуална принадлежност Емили.

„Когато такова лице бива припознато като личност на годината, да речем, когато бива поощрявано и насърчавано да нарушава правила – визирам това с тротинетката да хвърчиш със 120 км. Визирам Хелзинкския комитет, който ѝ връчи грамота“, заяви Момчилова.

„Трябва ли да им дадем живот, трябва ли да ги превръщаме в герои на деня, защото те се превръщат в примери за подражание?“, попита тя.

Шефът на СЕМ коментира и предизборната кампания в електронните медии. Тя обясни, че има санкции, наложени на агресивни участници в надпреварата, не на медиите.

„Аз съм много разколебана за това трябва ли да има допуск до всички лица, развили апетит към властта.

От друга страна виждаме за първи път лицата, в които свикваме“, каза тя по повод безплатната форма за участие на партиите и някои от скандалните случки, разиграли се в телевизионните студиа.

„Каква точно цедка да наложим за хората, които ни отнемат телевизионно време“, попита тя по повод допускането на агресивните кандидат-депутати.

„Може би се нуждаят от някаква психиатрична експертиза някои от тези хора, които наблюдавахме. От такава експертиза се нуждаят и някои от хората, които са избрани“, смята Момчилова.

„Има норми на публичното говорене. Има неща като имидж, репутация и влияние“, изтъкна тя.

Относно скандална с Емили Тротинетката Момчилова припомни:

„Тя беше лице на партийна формация. Видяхме я на рекламни материали, които популяризират определена партия. Това е недопустимо от страна на политическа партия“.

По думите ѝ, въпреки че видеото беше излъчено след изборите, отговорност на политическата формация е да прецени какво може да последва от поведението на такъв тип хора.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts