| | | |

Тошко Йорданов: Научихме си уроците, вардехме коалицията и приемахме грешни закони

Ние от ИТН винаги сме внимавали да не правим прогнози за бъдещето на парламента. Трябва да видим как ще се държат вътре и каква политика ще провеждат останалите политически партии. Вътре не се държат конструктивно.

“От коалицията ни с ПП няма огорчение, а научени уроци.

Един от научените уроци е, че да си сляп коалиционен партньор и в името на това да вардиш коалицията да приемаш грешни закони и решения, е по-вредно за държавата, отколкото да си отстояваш мнението. Ако бяхме по-рано започнали да спираме някои неправилни решения и предложения щеше да е по-полезно за страната”

Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пред bTV.

„Моделът ГЕРБ е за изчегъртване, но ни трябват и партньори. Във втория парламент, когато имахме мнозинство, с желанието си да изчегъртаме ГЕРБ, не получихме подкрепа от ДБ, БСП и Мая Манолова.

Ние не можехме с 65 депутати да изчегъртаме ГЕРБ. Следващият път като управлявахме с ДБ те не нямаха желание да изчегъртат ГЕРБ, те работеха с тях.

По министерствата те си работеха с фирми на ГЕРБ, и с хора на ГЕРБ, назначаваха си ги“, каза Йорданов.

Според него гласуването за председател на НС е да стартира парламента.

„Парламентът е блокиран за втори път. Като теглим чертата в предишния парламент член на ГЕРБ стана председател.

Нашата основна цел е да бъдем коректив и ще гласуваме така както е правилно“, добави Йорданов.

Той посочи, че има два варианта за избор на НС: „Ако има вътрешно мнозинство или първата, спечелила партия, да излъчи председател. Това са негласни правила.

ПП предлагат нещо противоконституционно. Конституцията е основният закон и трябва да се мисли. Ние ще спазваме парламентарната етика“, увери депутата.

„Ще постъпваме и гласуваме, така както смятаме за правилно, независимо какво казват останалите. Това е гласуване, за да стартира парламентът. Това се случва за втори път. Три дни се нагледахме на унизителни сцени в НС. Сега сме тръгнали по същия път“, предупреди Йорданов.

По думите му това, което виждаме от първия ден на 49-ото Народно събрание не е конструктивно.

„Парламентарната практика има два варианта за избор на председател на парламента, ако има предварително договорено мнозинство, то си избира председател, ако няма то партията, спечелила изборите, излъчва председател.

В този парламент няма мнозинство.

В момента ПП предлагат нещо, което е противоконституционно. В конституцията ясно е разписано за председателят на Народното събрание. Аз разбирам, че голяма част от представителите на ПП не уважават конституцията“, каза той.

Той бе категоричен, че от ИТН ще спазват парламентарната етика.

„Ако бяха победили ПП или БСП щяхме да подкрепяме техният кандидат. Не зависи от нас, ние ще гласуваме и ще постъпим така както смятаме, че е правилно.

Ние дори и да се въздържим не зависи от нас“, смята Йорданов.

Той определи като екзотична идеята служебният кабинет да стане редовен.

„Това е екзотика. Г-н Борисов често казва такива неща, помните че предлагаше и нова Конституция.

Ако ПП и ГЕРБ решат служебният кабинет да стане редовен, това няма да зависи от нас. Ние сме 11 човека. Ключът е в БСП.

От нашите гласове не зависи дали ще има правителство или не. Ние ще бъдем коректив. Ние няма да сме златния пръст“, обясни депутатът от ИТН.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts