| | | |

Решено: ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за първата крачка, ето какво решиха ВИДЕО

Обща законодателна рамка, включваща и възможността за общи законопроекти смятат да внесат двете най-големи формации в парламента.

ГЕРБ и ПП-ДБ дадоха обща пресконференция, на която дадоха яснота за преговорите, които по-рано започна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Заедно изработваме законодателна програма за първата сесия на НС. Тя ще е обвързана с избора на председател на НС.

Тя включва най-важните за държавата теми в различни секторни политики и теми, свързани с законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген, еврозоната, плана за възстановяване както и правосъдна реформа”, обясни шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Уточнен е съставът на работните групи, до вторник трябва да са готови с няколко от приоритетните закони в списъка. Те ше бъдат предложени за одобрение и на другите парламентарни групи.

Ръководител на групата на ГЕРБ е Росен Желязков, на ПП-ДБ – акад. Николай Денков.

“Някои от законопроектите ще внесем съвместно. Това ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество Това включва част от правната реформа, домашното насилие и други.

Започнахме разговор и конституционна реформа. Убедени сме че дълбока реформа на правната система би могла единствено и само чрез такава.”

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ от кулоарите на парламента.

“Никой не говори за семейно-имуществена общност в тези разговори. Единствено си поставяме за цел НС дa избере своя предсeдател, зам.-председател, да има своята програма, която е важна за България.

И вчера всяка ПГ демонстрира различен подход, и се радвам, че имаме възможност за диалог.

Само преди месеци това не бе възможно, преди година да не говорим. Това е стъпка в правилната посока, в това да върнем нормалността, добрия тон, да обсъждаме тук, в НС, важните за държавата приоритети. Никой не говори за посолства, нито за брак”, добави Атанасова.

“Ако не постигнем съгласие би било недопустимо да приемем бюджет – популизмът ще вземе връх, тези, които сме тук, сме наясно с това.

Дали ще има правителство и с кой мандат ще е то, зависи от усилията на всички нас.

Коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени ,че единственият начин да излезем от политическата и социалната криза, и да преодолеем всички предпоставки по път, различен от евроатлантическия, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което стои зад него”, добави още Атанасова.

“Започваме с уточняването на онзи необходим минимум от големи национални задачи, с които всички сме съгласни. 5 кампнии говорихме за тях, няма особена новина.

Опитваме се да ги използваме като основа да стартира НС поне за една сесия и предпоставка, след това за определено съгласие по формулата да бъде подкрепен председател, за да бъде пуснат парламента,

след това – излъчване на правна и бюджетна комисия, както и конституционната комисия, която да започне работа по тема, без която България не може да тръгне напред”, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

За повечето ви въпроси, ние още нямаме отговор, някои неща може да се случат, може и да не се случат, обясни той.

Ясно е, че за да има връщане на парламентарно управление, не може без излъчване на правителство, добави съпредседателят на ДБ.

Сега са се договорили за първи етап задължителните задачи и минималните парламентарни механизми, които да стартират, така че задачите да бъдат изпълнени. Не е завършил процесът на разговорите за председател на парламента. Стои разговор за някакъв формат за редувани или други.

Аз мисля, че изобщо не бива да говорим за наши и ваши, обясни той.

Досега сме почнали работа по общи европейски стандарти, не по проектина този или онзи.

Форматът, по който избрахме – комисия, паритети – за да работим по общ проект. Да деперсонализираме този процес, уточни лидерът на ДБ.

Престанете да унижавате България. с инсинуациите, че някакво посолство манипулира България.

Като политици имаме своите ограничения Трудността, което виждате, е доказателство, че няма кукли на конци, които някой да ръководи.

Ако беше някой да събере някого, да натисне копче, нямаше да има политическа криза. Тя е органично, автентично българско явление.

Излизането от нея ще изисква изключителна отговорност.

Николай Денков пък припомни, че едно Народно събрание има три задачи – да приема закони, да излъчи правителство и да направи бюджет. В миналото НС не изпълнихме нито една от основните задачи

Не обсъждаме съвместно правителство, всякакви опити да се внуши, че това е тема на разговор, са несъстоятелни. Обсъждаме законодателни промени.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts