| | | |

Конституционалистът проф. Пламен Киров: Партиите и президентът играят на надлъгване

Утре трябва да продължи първото заседание на Народното събрание, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

“Струва ми се, че в момента се печели време. Върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи”

Това каза преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров в предаването “Денят започва” по БНТ.

“В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията и да възложи проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи”, каза още той.

“Консултациите няма да започнат, докато не бъде избран председател на НС. Парламентарните групи в момента се занимават със законодателна програма”, коментира проф. Киров.

По думите му законодателна програма не може да се случи в 49-ото НС.

“Право на законодателна инициатива има Министерският съвет и всеки народен представител. Знам, че има 25 законопроекта, които са внесени от служебното правителство.

Ако това е законодателната програма на 49-тия парламент, е малко странно най-големите партии да обсъждат законодателната програма на служебното правителство”, коментира той.

Проф Киров смята, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила – “Има такъв народ”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts