| | | |

Ясен Тодоров с нови разкрития за атентата срещу Гешев, проговори за извършителите

“Това не е опит за атентат, а атентат. И опит за убийство”.

“Вчера в България се случи нещо много страшно. Върнахме се минимум 20 години назад”

С тези думи започна да говори за опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба.

“От това, с което разполага следствието, мога да потвърдя думите на директора Борислав Сарафов, че устройството е било предназначено за убиване, а не за сплашване.

Тези думи не са негов личен извод, е мнението на експертите от специализирания отряд за борба с тероризма.

Също така е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи, по време на разследването официално и по надлежния ред ще се изиска помощ от такива специалисти.

Разследването, макар и в начална, е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии”, заяви Ясен Тодоров в “Денят запова” по БНТ.

“По първоначални данни са използвани около 3 килограма тротилов еквивалент, насочен взрив.

Доста професионално изпълнение – взривът е задействан точно, когато автомобилът, с който се е движел главният прокурор, е минавал покрай него.

Със сигурност е планирано мероприятие, подготвяно дълго време. С няколко участници.

Не мога да потвърдя информацията, която излезе, че по друг маршрут е имало друго взривно устройство. Не отричам, но и не потвърждавам.

Подготовката е била много сериозна. Уцелен е и момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена, защото предишният ден се връща от Украйна, на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен…

След като не е получен сигнал… За да се стигне до такъв взрив, явно има пропуски на много места”, заяви още Ясен Тодоров.

“Ако главният прокурор не се е придвижвал с брониран автомобил, Висшият съдебен съвет трябваше да свика извънредно заседание и да избира нов главен прокурор”, добави той.

На въпрос какви са щетите по автомобила и ще го види ли обществеността, Тодоров отвърна:

“Това може да каже само наблюдаващият прокурор. Ще бъдат извършени повторен оглед, експертизи на автомобила.

Знаете, че вчера валя няколко пъти дъжд. Трябва да се вземат абсолютно всички следи, които да бъдат предоставени на експертите.

Оттам ще знаем категорично и вида на взривното устройство, начина на детонация и така нататък”, продължи зам.-директорът на Националната следствена служба.

На въпрос къде е Иван Гешев, той отговори: “Предполагам, че пътува за Турция”.

“Голям късмет е, че по това време не са пътували други автомобили”, поясни зам. – шефът на НСлС.

Относно това дали е бил със семейството в автомобила, Тодоров съобщи, че повече от две лица са били в колата, не е шофирал той, и автомобилът му не е бил първа кола.

“Нищо не е оставено на случайността”, смята Ясен Тодоров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts