| | | |

Тежки преговори: БСП поставиха 3 въпроса на ГЕРБ-СДС ВИДЕО

ГЕРБ-СДС и БСП разговарят в парламента за съставянето на правителство с първия мандат.

“На първо място трябва да осъзнаем отговорността пред всички парламентарни групи за това, 49-ият парламент да изпълни основната си задача – съставяне на редовно правителство.

Отчитаме много сериозните предизвикателства пред държавата, сериозната отговорност, която носим всички. Най-вече ние, като победител в предсрочните парламентарни избори, да съумеем да предложим управленска програма, която да е максимално подкрепена от мнозинство, което да е готово да подкрепя правителство, което да я изпълнява”

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в началото на срещата с БСП.

“Ще се наложи да се върнем към времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки, ще се наложат решения, които трайно потвърждават евроатлантическия път на България и тя да бъде предвидим партньори и финансово стабилна държава”, каза още Атанасова.

По думите ѝ управленска програма на ГЕРБ е била представяна многократно.

“Винаги сме се стремели да предложим програма, която може да бъде реализирана. Вярно, не в екселска таблица, но детайлно разписана, с мерки, с цели и с начини да бъдат постигнати тези цели с оглед на мнозинство, което да я реализира”, отбеляза тя.

“Предлагам да говорим по секторните политики, затова участват толкова експерти, защото има теми, по които, както и в предишни легислатури, сме намирали допирни точки, както и теми, по които имаме тотални противоречия.

В този мисъл в разговорите до сега, както с ПП-ДБ, така и с ДПС, се очертават такива теми, с вас тези разговори ще бъдат по-леки, защото вие сте управлявали с тези формации”, отбеляза още представителката на ГЕРБ.

“В този смисъл предлагам да коментираме в конструктивен тон най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност на което и да е управление не само в рамките на първия мандат, но и във всеки следващ.

Отчитаме, че да се носи отговорност с правителство на малцинството е непосилна”, каза още тя.

“Готови сме за намиране на баланс на интересите на българските избиратели, които са ни избрали”, приключи Атанасова.

“Диалог трябва да се води. Това е наша политика от няколко парламента насам.

Трябва да отбележим, че от наша гледна точка, като че ли, структурирането на целия процес не се прави по най-добрия начин.

Нашето разбиране е, че и самата покана беше отправена за обсъждане на програмата на ГЕРБ, а получихме екселска таблица, която може би е на ПП, затова ние в момента не сме в състояние да обсъждаме това, но можем да ви изслушаме”, отвърна остро Кристиян Вигенин от БСП.

“Смятаме, че преди да навлезем в детайли по това, какви са нашите приоритети, преди да започнем да сравняваме нашите програми, може би трябва да определим две-три неща, които да дадат насока на този процес.

Трябва да тръгнем обратно към това, кои са националните приоритети, по които може да има съгласие. Останалото са детайли по които можем да имаме разговори”, отбеляза той

“Второ, как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство. Защото това има значение как ще бъдат водени разговорите и какви приоритети ще си поставим.

Казвам това, защото вчера и днес, виждаме различен срок, който бе поставен от лидера на ГЕРБ за едно такова правителство. Това за нас е объркващо. За нас трябва да има яснота”, попита Вигенин.

По думите му третият елемент е как ГЕРБ си представят формата на това правителство, защото са прозвучали три възможни формата, които си противоречат – малцинство, коалиция и кабинет от личности.

Заедно с това искам да кажа, че имаме няколко приоритета, които ще представим по-късно, а сега ще ги спомена. Те са социалната и демографската политика, здравеопазването, образованието, съдебната реформа и членството в Шенген.

За нас финансовата стабилност е важна, но в същото време трябва да се намерят балансите, за да се гарантират социалните ангажименти към българските граждани. Отстъпление от тях не е приемливо да бъде правено.

Виждаме резерви, които да гарантират, че тези политики може да бъдат реализирани.

Смятаме, че бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, също смятаме, че дефицит от 6,5 също не е приемлив.

Според над дефицитът може да е около 4%”, приключи Вигенин.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts