| | | | |

Висш руски дипломат хвърли оставка и заяви, че го е срам от войната

Ветеран руски дипломат в офиса на ООН в Женева подаде оставката си и изпрати изявление до чуждестранните си колеги, в което критикува “агресивната война” на руския президент Владимир Путин в Украйна.

„Отидох в мисията като всяка друга сутрин в понеделник и изпратих писмото си за оставка и излязох“, каза пред агенция Ройтерс Борис Бондарев, който беше консултант в руското постоянно представителство на ООН в Женева.

В изявлението, разпространено до редица дипломатически мисии в Женева, той осъди инвазията в Украйна и разкритикува руското външно министерство.

„През 20-годишната си дипломатическа кариера видях различни промени във външната ни политика, но никога не съм се срамувал от страната си, както на 24 февруари тази година“, каза първо Бондарев в изявлението. публикувани От UN Watch, група за застъпничество.

Историята сочи руската инвазия в Украйна в това, което руският президент Владимир Путин определи като „специална военна операция“ за „демилитаризиране на страната“.

„Агресивната война на Путин срещу Украйна и всъщност срещу целия западен свят е не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-тежкото престъпление срещу народа на Русия“, се казва в изявлението.

Нямаше незабавен коментар от руската постоянна мисия в Организацията на обединените нации.

41-годишният Бондарев каза, че е работил с руското външно министерство от две десетилетия и е служил като консултант в мисията на страната в Женева от 2019 г.

Оставката представлява рядък протест на руски дипломат, тъй като несъгласните и критични гласове, особено версията на Москва за войната, бяха бързо потиснати. Това идва в момент, когато правителството на Путин се опитва да потисне опозицията срещу инвазията.

„Онези, които са замислили тази война, искат само едно – да останат на власт завинаги, да живеят в безвкусни луксозни имения, да плават на яхти, подобни по тонаж и цена на целия руски флот, да се радват на неограничена власт и пълна безнаказаност“, се казва в изявлението.

Similar Posts