| | | |

Инсценировка, инсценировка, крещят спорни муцуни след атентата срещу Гешев

Ако не с друго, в България можем да се похвалим с най-много експерти на глава от населението.

То не бяха Ковид специалисти, които за пръв път чули за това що значи пандемия, вече разполагаха с всички данни за генезиса, процеса на разпространение и последствията от вируса, пише flagman.bg.

Лееха се денонощни експертизи, водеха се разгорещени спорове, доскорошни приятели се блокираха, дори прекратяваха взаимоотношенията си в реалния живот.

Резонно, появиха се и тези, които твърдяха, че с ваксините за Ковид, съзнателно ни тровят или чипират. Или нещо подобно.

Разбира се, още преди пандемията, съществуваха и другите експерти – по кемтрейлса. Те настървено обясняваха на всеки, че ни тровят, за да контролират популацията (една от версиите).

Я се появеше самолетна линия в небето, я някой нахъсано пишеше: „Избиват ни, хорааа, осъзнайте се!”

Някой ще възрази, че подобни психози, и то, касаещи именно тези три примера, има навсякъде по света.

И ще е прав, но с важното допълнение, че у нас това засяга не просто някаква малка група конспиративно настроени хора, а хич немалък процент, които са убедени, че всичко е конспирация, а ние сме жертви на чудовищен експеримент.

Нещо повече, от Фейсбук тези спорове се пренесоха в медийното пространство, включително по тв студиата, а някои политици и партии директно яхнаха вълната на „тровените”.

Няма атентат срещу Гешев, но се опитаха да убият Панов

Последният случай, потвърждаващ тези редове, е взривът срещу главния прокурор Иван Гешев.

Буквално часове след случилото се, много преди експертите (говорим за истинските, тези с необходимата квалификация, не Сульо и Пульо) въобще да са се произнесли, много преди да е приключил огледът на мястото, да са разпитани всички лица, да има официална версия за случилото се, политически лица и журналисти скочиха да обясняват, че всичко е било инсценировка.

Въз основа на какво са си извадили тези изводи ли? Е, как – въз основа на името на целта – Иван Гешев.

И ако имате най-малки съмнения за това, достатъчно е да си припомним случая от 2017 г., когато тогавашният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов установи, че два от болтовете на задната лява гума на служебния му автомобил липсват, а останалите три са разхлабени.

Разбира се, тогава наскачаха повечето от медиите, журналисти, политически партии, лидерите им, обществени лица.

Правеха се флаш мобове в подкрепа на Панов, късаха се ризи, лееха се сърцераздирателни статуси и статии.

„Разправата с критиците на системата става все по-брутална”, написа една от медиите, които към днешна дата се надпреварват да наричат случилото се с Гешев инцидент, публикувайки даже и мнения, че всичко е постановка.

Инсценировка, инсценировка, крещят спорни муцуни

Атанас Атанасов от ДСБ и Лена Бориславова от ПП бяха сред първите, метнали се на амбразурата, за да изкажат своите съмнения, явно имаха информация свише – дали под формата на факсове, дали звездите им го говориха, не се знае, но двамата уведомиха простолюдието, че има нещо гнило.

Паралелно със статуса на Бориславова, която беше споделила мнението на някой си Пламен Павлов от Фейсбук, осъдената за поискан и получен подкуп Десислава Иванчева пусна същата публикация на стената си. Отличен тайминг…

Последва ги и бившият съдия и председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който без разследване вече издаде присъдата си –

„Това или е инсценировка, за да може Гешев да се прави на борец с мафията, каквато борба реално няма, или е предупреждение от неговите хора, за да не се помисли да се еманципира прекалено“, обяви той във Фейсбук часове след станалото.

Член на Висшият адвокатски съвет също се подигра със случилото се, като написа, че Гешев се правел на Фалконе и заговори за някакъв си невероятен сценарий за арести.

Адвокат Стефан Левашки, който не за пръв път лее подобни размисли в социалната мрежа, хич не прие толкова весело конфликт с младеж, заплашил го с…камък.

Мнителните родни институции vs реакциите на европейските ни партньори

„Взривът срещу автомобила на главния прокурор не е имало как да убие Иван Гешев и щетите по бронираната кола са незначителни – дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него”, каза пък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Само че снимки от бронираната кола до този момент не са разпространявани от прокуратурата и следствието, а говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че

Демерджиев няма и достъп до материалите от образуваното досъдебно производство, а правото да дават такава информация имат само наблюдаващите прокурори и конкретни лица, сред които той не е.

За разлика от нашите „експерти”, които не правят разлика между 3кг тротил и 3кг тротилов еквивалент например, не толкова мнителни се оказаха от Европейската прокуратура, които с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши излязоха с официално съобщение, че

„В Европейския съюз престъпници, които имат дързостта да превръщат в мишена който и да е представител на съдебната система, трябва да бъдат считани за крайно опасни и преследвани с най-голяма решителност”.

От Европол също са изразили готовността си да се включат в разследването на българските власти.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и Демерджиев също потвърдиха, че се водят разговори с тях и че Европол са се отзовали, като са се свързали с ГДБОП и са поискали да се включат в случая.

„Разговаряхме незабавно с прокуратурата и те дадоха своето съгласие“, добави служебният министър на вътрешните работи.

Ескпертиза, експертиза… криза

Всъщност това, че всеки е експерт по всичко в страната ни и яростно е готов да защитава своята „експертиза”, е вероятно по-малкият проблем.

По-същественият е, че тези „разследвания” получават публична трибуна и биват цитирани като аргументи – не само при спорове в социалните мрежи, а и в медиите, и на политическата сцена.

А после се оплакваме, че сме в криза – не толкова финансова, колкото държавническа и морална.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts