| | | |

Ексминистър: Къде изчезнаха над 5 млрд. лв.? Фискалният резерв е празен!

Няма свободни средства, които да подпомогнат бюджет 2023

снимка Архив

Фискалният резерв остава непрозрачен, но реално и изпразнен.

Видимо от баланса на управление „Емисионно“ при БНБ към 28.04.2023 г. фискалният резерв е в размер на 10,159 млрд. лв.

В тази сума влизат европейските средства, включително авансите по Плана за възстановяване и устойчивост, средствата от т. нар. „Сребърен фонд“, ядрените фондове, други целеви сметки на държавата, както и свободните средства, които всъщност са спестяванията на правителството.

Ключовият въпрос обаче е колко са в действителност тези спестявания на правителството и могат ли те да се използват в тежката кризисна ситуация, в която се намираме в момента.

Съгласно последната публикувана информация от Министерството на финансите, средствата по т. нар. „Сребърен фонд“ са 3,73 млрд. лв. Европейските средства, включително направеният аванс по Плана за възстановяване и устойчивост, би следвало да доближават 6 млрд. лв.

На база на публичната информация от предходни години относно дейността на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и нейното екстраполиране, би следвало натрупаните средства във фондовете, с които се финансират дейностите за извеждане на ядрени мощности от експлоатация, да са над 2 млрд. лева.

Средствата на ВиК холдинга, както и други такива целеви средства, също се държат в БНБ и са част от фискалния резерв. Те би следвало също да са около 2 млрд. лв.

Самостоятелните бюджети на НОИ, учителският пенсионен фонд, БАН и висшите училища също са по сметки в БНБ и би следвало да са над 1.5 млрд. лв.

Всички тези суми правят над 15 млрд. лв., а БНБ показва че във фискалния резерв има едва 10 млрд. лв.?!?!!!!

Изводът е, че свободни средства, т. е. спестявания на правителството няма.

Реално това означава, че няма и свободни средства, с които да се покриват текущи разходи.

Нивото на резерва от 10 млрд. лв. показва, че правителството най-вероятно заема пари от посочените по-горе фондове.

Ако трябва да обобщим, така че да стане ясно на всички, във фискалния резерв няма свободни средства, които да подпомогнат бюджет 2023, напротив, ще трябва да връщаме пари на фискалния резерв, включително и тези, които са похарчени и са дошли по Плана за възстановяване и устойчивост.

България няма нужда от такава финансова политика!

от фейсбук профила на Лъчезар Борисов

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts