| | | |

Прехвърчат искри! БСП към Мария Габриел: Подходът ви е грешен, така няма да стане правителство ВИДЕО

Мария Габриел посрещна парламентарната група на БСП, начело с Георги Свиленски. Заедно с Габриел на масата за преговори седнаха Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Делян Добрев, Теменужка Петкова и Румен Христов.

Тя благодари на парламентарната група на левицата за присъствието на срещата и ги запозна с приоритетите, за които ГЕРБ-СДС ще се бори.

Георги Свиленски поздрави Мария Габриел за номинацията за премиер и благодари

Не с главата на главния прокурор Иван Гешев, а с темата за нуждата от съставянето на редовно правителство започна проектопремиерката на ГЕРБ Мария Габриел срещата си с представителите на Столетницата.

Еврокомисарката по иновациите, образованието и културата, която е в неплатен отпуск от екипа на Урсула фон дер Лайен, повтори намерението си да създаде кабинет на трите “А” – “амбиция”, “авторитет” и “ангажимент”.

А по думите й било дошло времето и за задаването на неудобните въпроси, за да се намерели отговорите им.

И както пред ДПС, така и пред левицата обясни кои са 10-те й приоритета, сред които и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев – изрично натъртено пред социалистите като ход към съдебната реформа чрез министъра на правосъдието и ВСС.

В отговор, но не чрез шефката на БСП Корнелия Нинова, а чрез дясната ръка на соцлидерката Георги Свиленски, Габриел получи плесница.

снимка Кадър

Подходът ви е грешен, така няма да стане правителство. Няма приоритети, няма философия!

БСП била огорчена, че разговорите не се водели лично от Бойко Борисов.

На тази среща много по-ефективно би било присъствието на г-н Борисов и на г-жа Нинова”, критикува каза Георги Свиленски.

“Водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец на обществото не е ясно какво правителство търсите от ГЕРБ – на експерти, с “Продължаваме промяната” или подкрепено от други партии, а сега ни представяте ваши приоритети.

Преди това обсъждахме приоритетите на ГЕРБ, после за забавление получихме приоритетите на ПП-ДБ. А нашите, тези, с които сме се явявали на избори, не ги виждаме”, не скри разочарованието си Свиленски.

“Преди да ви номинират бях казал, че Борисов ще обяви премиер и ще се скрие. Така и стана. Дано на тези въпроси можете да ми отговорите вие или г-жа Атанасова, за да говорим по приоритетите.

Какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок?

БСП няма да участва само за да участва. Явили сме се с ясни приоритети и от нас се очакват ясни ангажименти – образование, здравеопазване и социална политика. Съдебната система и шенген са безспорни и няма какво да коментираме”, заяви представителят на левицата.

И веднага върна топката към Габриел за това, че не е чул и дума за доходите на хората.

“Очакваме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите, какво мнозинство очаквате да ви подкрепи. Продължавате ли разговори за всичко с всички? Така няма да стане”, размаха пръст на еврокомисарката той.

Свиленски напомни, че вече са видели всички експерименти, включително с екселски таблици и срещи в молове.

“Имаме нужда от 5 приоритети, важни за всички, а празните кутийки да оставим на Борисов”, посъветва Свиленски.

Моето послание към вас е, че няма да бъдат рязани социални плащания, обърна се по-рано към представителите на БСП Мария Габриел.

Мария Габриел подчерта, че борбата с войната по пътищата, подобряването на сигурността на българските граждани също е нейн приоритет.

Но изтъкна, че държи на това България да изпълнява ангажиментите си към НАТО.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts