| | | |

Кирил Петков: Коалицията ПП-ДБ започва “смяна” на Конституцията

“От последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура и съдебна система. Ние осъзнаваме, че нито една подмяна на нито един човек не решава истинския въпрос”

Това каза Кирил Петков. И обяви, че коалицията започва “смяна” на конституцията.

Преструктуриране на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, ограничаване на правомощията на главния прокурор и преосмисляне на работата на служебните правителства искат от ПП-ДБ.

Не може да се реши трайно политическата криза, нито България да довърши интеграцията си в структурите на ЕС, без да се реши проблема с гаранцията на законността в България, обясни Христо Иванов.

Това изисква промяна в модела на управление на прокуратурата, а не просто да се смени главния прокурор.

Затова ПП-ДБ започват разговори с останалите групи, за да търсят конституционно мнозинство около няколко идеи.

Първата е преструктуриране на ВСС така, че изпълни дългогодишните международни препоръки и европейски стандарти, да бъде разделена съдийската от прокурорската квота.

“Прокурорската квота да бъде преформатирана по такъв начин, че в нея да се въведе реална силна обществена квота, която да гарантира обществения контрол върху работата на прокуратурата в легитимната степен и в условията на разделение на властите.

В съдийската колегия да се гарантира стандарта за независимост на съда в пълна степен”, обясни Иванов.

На второ място коалицията ще иска ограничаване на правомощията на главния прокурор, особено на кадровите му правомощия.

“Всички онези форми на формално и неформално влияние, които стоят зад този тоталитарен, централизиран модел, който има в България, и позволяват превръщането на този квазиполитически играч, който виждаме в момента,

което ѝ позволява дълго време да държи дела на трупчета, безотчетно, да ги пази за трудни моменти и те да се вадят като политическо оръжие, когато дойдат трудни моменти.

Всичко това трябва да бъде прекратено”, каза Иванов.

Обсъждали и други идеи за промени в конституцията като въвеждане на пряка конституционна жалба и улесняване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие, преосмисляне на служебните правителства, така че да са фокусирани само върху провеждането на избори, а да не възниква квазипрезидентски режим около тях.

“Надяваме се да получим ясен ангажимент за промяна в конституцията, което ще даде изключително добра база за излъчване на правителство с втория мандат, защото ще позволи то не просто да реши моментната правителствена криза, да стане гарант за това да реши дълбоките основания на политическата криза в България”, каза съпредседателят на ДБ.

Той отрече да се страхуват от Гешев в личен план.

Атанас Атанасов пък обясни, че е станало ясно, че законът не се прилага еднакво за всички.

Кирил Петков препотвърди решението на ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат и обясни, че вторият мандат е единственото решение, за да не се ходи на нови избори.

“Факт е, че днес джентълменското споразумение беше изпълнено и се радваме, че правната комисия ще започне да работи по всичките важни закони, които предстоят на това Народно събрание”, каза Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts