| | | |

Симов: С “политически боклуци” Гешев не таргетира партия, а конкретни фигури от една-единствена партия. Надявам се правителството на….

БСП се оттегли от разговорите за правителство, защото не бяха поставени истинските проблеми на обществото.

Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ Александър Симов от социалистическата партия.

Според БСП основният проблем е ще има ли бюджет, с какъв дефицит ще бъде той и какво ще стане със социалните плащания.

“Нищо не е било наред, нищо не е било договорено. Минаваха анализатор след анализатор, които казваха – Бойко Борисов вече няма грешен ход. Всички ще му се молят да участват в управление с него. Е не, не е така”

Симов е песимист относно формирането на кабинета “Габриел”. Според него няма да се намерят петима депутати извън ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, които да гласуват в подкрепа на първия мандат.

“Парламентът ще бъде мониториран много строго и всеки, който си позволи да не влезе и всеки, който си позволи да не гласува по начин, различен от заявеното от неговата партия, ще понесе много тежка политическа цена.

Ние сме в политическа криза, защото много от партиите не искат да проведат реалния разговор за проблемите.

“БСП още от април 2021 година, когато бяха първите избори след епохата Бойко Борисов сме за това да има редовно управление с конкретна програма, която да реши проблемите които се натрупват и виждаме, че те са станало огромни.

И заради това нашата принципна позиция е била – участваме в разговори, за да видим какво е възможно да се постигне като управление.

Особено сега, след последните избори беше ясно, че само през диалога и само през създаването и само през създаването на някакво експертно правителство може да се решат някои проблеми преди да отидем на нови избори”, каза Симов.

“И заради това започнахме участието си в разговорите. Не сме се договаряли за постове, не сме се договаряли за позиции. Искахме да говорим за политика. Само че срещу БСП излязоха партии, обсебени да надцакат една друга себе си

Грешката на Бойко Борисов е, че е заложил на партиен премиер. Това е непродуктивен подход, който се провали веднъж при Слави Трифонов и сега ще се провали за втори път”, посочи той.

“Да играем отново в цирка на Слави Трифонов – излизаме в телевизията и посочваме премиер и правителство. За мен това е непродуктивен подход. Той се провали един път, ще се провали и втори път, поне според мен”, заяви Симов.

Аз се надявам правителството на Мария Габриел да не мине. То е порочно заченато, сбъркано е в самото начало”, добави Симов.

Александър Симов подчерта, че ако с първия мандат не бъде съставено правителство, с втория това със сигурност няма да се случи.

БСП ще участва в разговори с втората политическа сила в парламента, отбеляза той, но прогнозира, че тези разговори ще носят същия дефект, какъвто носеха разговорите за първия.

Симов сравни съдебната реформа с комунизма, който все беше на хоризонта, но никога не дойде.

“Те трябваше да се концентрират около конкретни политики, а сега всички са обсебени от красивата идея за конституционно правителство. Вторият мандат ще е посветен точно на това”, смята той.

Симов отрече оттеглянето на БСП да е свързано с изявлението на главния прокурор Иван Гешев, че ще изрива “политическия боклук”.

“Виждам, че Гешев е насочен към други политически боклуци. Не смятам, че той таргетира която и да е конкретна партия.

Той таргетира конкретни фигури и към момента те са в една-единствена партия”, посочи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts