| | | |

Мистър “Бях точен с парите”: Г-н Денков забравя, че беше част от доста служебни правителства

Такъв законодателен процес е нетърпим и не води до резултатите, които очаква обществото.

Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, бивш вицепремиер и бивш министър на вътрешните работи.

Той коментира спешно приетите от правната комисия в парламента промени в НК и в Закона за домашното насилие, които водят до завишаване на санкциите за нанесена лека и средна телесна повреда, както и до приравняване на интимната връзка към случаите на домашно насилие.

Демерджиев анализира и изказването на премиера Денков, че служебните правителства са оставили пожари за гасене.

“Господин Денков забравя, че беше част от доста служебни правителства. За първи път разбирам, че той е срещу този институт.

Няколко поредни служебни кабинета доказаха, че могат да изведат държавата от много тежки кризи. Оценката на един или друг кабинет я дават хората”.

Предложените конституционни промени осакатяват статута на служебните правителства и променят същността им, отбеляза още той в предаването “12+3”.

По време на десетте месеца, в които управлявах МВР, направихме всичко възможно министерството да обедини усилията на всички възможни институции, за да се създадат смесени работни групи и да се изработи ясен алгоритъм за взаимодействие, разказа бившият министър.

“За да може от момента, в който се попадне на данни за домашно насилие, институциите да работят синхронизирано и да се намалят случаите на жертви и тежки посегателства”.

Много са отговорните институции по проблематиката с домашното насилие, напомни Демерджиев.

“Не бива да се визира само МВР. Трябва да се осъществява мониторинг върху тези, които има опасност да прибегнат към домашно насилие. Това е прерогатив на различни структури на социалното и здравното министерство.

Трябва да да се създаде алгоритъм за взаимодействие между тях. Не всяка институция сама за себе си да търси правилният подход”.

НК е нормативен акт с изключително висок ранг и огромна част от проблемите в сферата на наказателното право се дължат на неговото кърпене на парче, акцентира той.

“Механизмът за подготовка на такъв законопроект е ясен. В министерството на правосъдието се създават широки работни групи от експерти и юристи, представители на съдебната власт и на неправителствения сектор.

В момента има популистки подход, целящ не да реши проблема, а да намали напрежението”

Гражданското общество се събуди и показва нетърпимост, но политиците трябва да спазват технология, по която промените в НК да се приемат след обсъждане на експертно и обществено ниво, смята Демерджиев.

“Не винаги увеличаването на наказанието е панацея”, предупреди той.

Правят се опити в една такава ситуация да се прокарват спорни текстове, като този за интимната връзка, отбеляза бившият министър.

Прокуратурата трябва да упражнява перманентен контрол, за да се избегнат подобни случаи, като този в Стара Загора, а не да се искат оставки на прокурори, смята той.

Иван Демерджиев отново не даде категоричен отговор дали ще участва в надпреварата за кмет на Пловдив.

“Ангажиран съм с проблемите на обществото. Добих опит, с който мога да бъда полезен. Не съм взел решение. Когато го направя, ще споделя с медиите”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts