| | | |

Втасахме я: Спрягат трима за мястото на Мария Габриел като еврокомисар

Христо Иванов, Кирил Петков и Сергей Станишев са варианти за български еврокомисар, пише “24 часа”.

Излъчването на член на Комисията от България, пост, който заемаше до неотдавна Мария Габриел от ГЕРБ, ще е тест за бъдещата коалиция ГЕРБ – СДС – ПП – ДБ, посочва изданието.

При успех на правителството “Денков/Габриел” (което в социалните мрежи вече наричат D&G), то ще има възможността да излъчи български кандидат за ЕК.

Който ще трябва да бъде одобрен от Урсула фон дер Лайен, да премине препитване в Европарламента и след това единодушно да получи подкрепата на премиерите и президентите на 27-те страни членки в съвета.

Според запознати до момента ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел са договорили почти всичко без кой ще наследи Габриел като български еврокомисар.

Темата не е обсъждана все още и между лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, пише “24 часа”.

Мария Габриел напусна поста европейски комисар още в деня, в който получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

А шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен веднага обяви пред Европейския парламент, че постът е овакантен, и разпредели ресорите между останалите еврокомисари.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts