| | | |

Денков: В докладът за “Лукойл” няма доказателства, а внушения! Изрядни са!

Акад. Николай Денков коментира твърденията, че българската „Лукойл“ е избягвала санкциите срещу Русия по време на брифинга му с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес в Гранитна зала на Министерски съвет.

„Когато излезе въпросният доклад и статиите, които го обсъждаха, няма доказателства, има предположения и внушения. И всички наши проверки показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламент и митническа разпоредба.

Без да има ясни доказателства, аз не бих искал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас”, каза Денков.

По темата с дерогацията Марейд Макгинес заяви, че изключително силно приветства желанието на България да премахне дерогацията за вноса на руски петрол.

Еврокомисарят определи санкциите срещу Русия като най-сериозните, които някога ЕС е прилагала.

„Колкото повече санкции, толкова по-голяма е възможността те да бъдат избегнати, тъкмо това се обсъжда и сега”, коментира еврокомисарят.

Министърът на финансите Асен Василев, който също беше на брифинга подчерта, че е налице огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през България.

„Работим с ЕК да идентифицираме каналите и компаниите и те ще бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус в рамките на посещението ни на „Капитан Андреево” утре.

Това е една от най-натоварените граници в света. Става въпрос за поток от стоки, които тръгват от други страни в Европа или стигат до такива”, каза Василев.

По думите му, около 20 000 са компаниите в Европа, които избягват санкциите срещу Русия, но проблемът е, че използват изрядни митнически документи. Затова съвместно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на 12-ия пакет санкции.

Утре Василев и комисар Макгинес ще посетят граничния пункт “Капитан Андреево”, където ще инспектират как се осъществява преминаването на през най-натоварената сухопътна граница в Европейския съюз.

Еврокомисарят ще се срещне с представители на финтех индустрията в България, за да получи обратна връзка за това одобряват ли те политиките на Европейския съюз в сектора.

Комисар Макгинес бе запитана дали България ще се присъедини към еврозоната в началото на 2025 година. Тя отказа да коментира конкретни срокове, но бе категорична, че страната ни ще стане част от пространството.

“Разбира се, ясно е, че България ще се присъедини към еврозоната, но това изисква да се покрият дадени критерии”, заяви еврокомисарят.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts