| | | | |

Гешев с люти закани: Ще си изкарам мандата! Всички, които са….

Правната комисия в Народното събрание обсъжда на второ четене промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда нов механизъм за разследване на главния прокурор.

С приетите на първо четене промени се предвижда въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност.

Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор. Те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС.

На заседанието за кратко дойде и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че ще довърши мандата си и няма да участва в нещо, което обслужва “политическата мафия и което българските граждани наричат политически боклук, олигархия”.

“Това, което казах, се случи. Мисля, че това е видно за всички. Това, което ще заявя от името на българската прокуратурата е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск в интерес на народа и хората.

Като главен прокурор ще довърша мандата и ще свърша това, за което кандидатствах – а това е всички, които са извършили престъпление, да влязат в затвора.

Следващото, което ще кажа е, че не ме е страх. Няма да позволя да бъда плашен. Не я е страх магистратската общност.

Последното, което ще кажа, преди да си тръгна е, че няма да участвам в нещо, което е предварително решено и което обслужва това, което определих като политическа мафия и което българските граждани наричат политически боклук, олигархия.

Няма да участвам, ще перифразирам това, което каза проф. Киров и един друг конституционалист – превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts