| | | |

Няма вразумяване – няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на позициите, така че да се състави правителство. Такива сигнали обаче няма

Вразумяване на “Промяната” очакват политици и анализатори с надеждата да се направи правителство с втория мандат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съветва Петков и Василев да се вразумят, за да размразят отношенията си с ГЕРБ-СДС, което означава да бъде преразгледан съставът на ротационното правителство. Росен Желязков предложи като изход от калната ситуация вторият мандат да отиде да вземе Мария Габриел, а не Николай Денков.

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на позициите, така че да се състави правителство. Такива сигнали обаче няма.

А това е сигурен знак, че ще бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство.

Истината е, че ПП подлъгаха ГЕРБ да върнат мандата и сега не отстъпват от болшевишкия си инат и умишчено тикат ситуацията към такъв край, че да се стигне до избори.

Ако акад. Денков днес вземе втория мандат и от ПП-ДБ внесат правителството, за което говорят, то никоя политическа сила в парламента няма да го подкрепи.

В ПП не са осъзнали, че вече се загубили политическа легимност и само смирението и отстъплението от досегашните им позиии, може да минимизира тежките последици от скандала със записа на тяхната сбирка.

Новата ситуация изисква всяка една от страните да направи отстъпки, като ПП-ДБ са в крайно неизгодна позиция с оглед на сринатия им имидж у нас и в Европа.

България трябва да има правителство и единственият изход е това да бъде непартиен кабинет.

Дори анализатори от десния спектър настояват “ПП да престане с налагането на политически фигури, а Денков да не слага Асен Василев за министър на финансите.”

От лагера на “Промяната” обаче не идват сигнали, че там настъпва вразумяване.

Асен Василев, и акад. Денков няма да отстъпят пред предложението на ГЕРБ Мария Габриел да вземе втория мандат. Асен Василев продължава да настоява той да е финансов министър.

“Ако отстъпките са, за да се отмразят някакви преговори, такива не трябва да има”, категоричен е съпредседателят на ПП.

И в ДБ няма просветление. Хората на Атанас Атанасов категорично отказват да променят позицията си и с оглед на новата ситуция след преговорите да отстъпат назад.

В лагера на ДСБ не са се вслушали в думите на гуруто си Иван Костов, който в събота заяви категорично, че политически лица не може да има в кабинета, освен Денков и Габриел.

В екипа на Борисов до последно се надяват, че е възможно сближаване на позициите с ПП, така че да се състави правителство. Такива сигнали обаче няма.

В изтеклите записи от заседанието на Националния съвет на ПП знакова е репликата на Николай Денков, водил основно преговорите с ГЕРБ:

“В следващите няколко месеца ГЕРБ ще бъде Борисов. […]

Или ще имаме съюзник като Габриел и ЕНП, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, защото сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили.

Тази перспектива зависи от личността на Габриел. Отвън ще гледат ще свършим ли работата, която очакват от нас, и да стопираме това, което се задава, или поне да го забавим с 12-24 месеца.”

А преди това Асен Василев казва зловещо:

“Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това (за чистка в администрацията – законно и незаконно), в това число да го гонят него и юридически, аз лично имам против този човек да е министър в този кабинет.”

Николай Денков се съгласява и добавя:

“Истината ще е някъде по средата. Ние бяхме започнали някаква работа с Лена, в подготовка за един такъв процес.

Знам, че примерно за образованието сме готови с това нещо и може да се стартира много бързо, след като се влезе.

Така че, вероятно ще трябва да се действа казус по казус, но трябва да се подготвим за този вариант.”

Източник: Епицентър

Очаквайте подробности

снимка Архив

Similar Posts