| | | |

Петър Николов от ГЕРБ-СДС: План А за кабинет стана възможен благодарение на Радев и Гешев

Преговорите се водеха пред всички. Публична тайна е, че имаше вариант А, план А и план Б.

Колегите от ИТН и от БСП направиха типичните за българския политически живот изказвания – все едно никога не са влизали в подобни разговори.

За мен това, което стана, е по-добрият вариант, план А. Той стана възможен благодарение на двама души – на президента и главния прокурор.

С действията си те принудиха политически опоненти да седнат на една маса и да изгладят различията помежду си, да направят компромиси, така че да има правителство.

Това обясни в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов.

Според Николов властта не е подарена, както се изрази президентът вчера. По думите му е имало “изземване на властта от страна на президента, което ставаше все по-опасно”.

“Той си мисли, че властта е в президента.

Парламентът може да свали едно правителство по всяко време. Има механизми да контролира действията на министрите буквално. Властта се върна там, където трябва да бъде. (…)

Институционалната война не започна вчера, а преди 3 години, когато Румен Радев размаха юмрука си на площада и нарече легитимното правителство на България “мутри”. Румен Радев не схваща конструкцията на властта в България.”

“Ние сме в чиста ситуация”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС, като добави, че това, което са казвали за ПП по време на предизборните кампании е, “че тези хора са вредни за България по начина, по който управляваха тогава”, но сега мнозинството е гарант това да не се повтаря.

Разговорите с ДПС се водят най-вече от ДБ с основна цел конституционна реформа, уточни Петър Николов в предаването “Преди всички”.

Той изрази мнение, че политическите сили в парламента не трябва да се държат към главния прокурор Иван Гешев “като към легитимен участник в публичния живот”.

“Цялата каскада от искания на имунитети беше с една-единствена цел – да се попречи на съставянето на правителство. Той вади съдебната система от нейното положение на политически неутралитет.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts