| | | |

Мая Манолова не дава да плащаме парно, вода, ток и газ

Преди седмица Изправи се България стартираха кампанията си „Не плащай“ срещу изравнителните сметки за парно, които според формацията са неразгадаеми като судоку и поискаха ревизията им заедно с проверка на столичното парно и на топлинните счетоводители.

Само дни по-късно от министерството на финансите излязоха със становище, с което потвърждават нередности в изравнителните сметки заради начисленото им 20% ДДС вместо законовите 9%.

Заради тези нередности Мая Манолова, лидер на Изправи се България, призова гражданите:

„Не плащайте, уважаеми граждани, до 14 септември сметките си за парно. До тогава следва да бъдат издадени новите фактури с коригираните дължими суми към Топлофикациите.

Става дума за неоснователно обогатяване на Топлофикация за милиони левове, което ще предизвика серия от дела. Хората ще си търсят надвзетите суми.“

В началото на седмицата и от Топлофикация признаха, че ще издадат нови фактури с намалено ДДС за гражданите си, намалявайки цената им за хората с 11%.

От Изправи се България, обаче, нямат намерение да спрат дотук и изразиха намерение да развият кампанията не плащай във времето и за други сметки.

„След 2 октомври ще предложим в Народното събрание държавата да поеме увеличението в сметките на потребителите.

След 2 октомври с работещ парламент държавата няма да има оправдание да не поеме увеличението на сметките, за което няма да плащат редовите граждани“, заяви Манолова, пише 24 часа

От формацията ѝ предлагат конкретна формула как да стане подпомагането от държавата.

Експертите на социалната партия предлагат у нас за „енергийно бедни“ да се смятат всички, които плащат над 10% от доходите си за отопление като държавата поеме изцяло сумата над тази стойност. Така гражданите няма да плащат непосилни сметки за отопление.

Според лидера на социалната формация хората не са в състояние да плащат тези сметки.

Парното е 60% по-скъпо, водата е 60% нагоре, 5 пъти по-скъп газ, пелетите достигнаха 1000лв/т, дървата за огрев са 200лв/м3, метанът гони 6 лв. На този фон хората просто не смогват да плащат такива суми и е наложителна реакцията на държавата.

Тази теза е сходна с тезата на Манолова по отношение цените на горивата. Още преди два месеца Изправи се България започнаха с поредица инициативи срещу високите цени на горивата, които според формацията са с 1 лев над нормалните цени.

Мая Манолова определи този лев надценка като спекула, защото по думите ѝ цената на петрола Уралс е на нивата си от миналата година, ДДС-то е същото, акцизът е същият, токът е на същите нива.

На практика няма основание бензинът да е по-скъп от 2,40-2,50лв за литър. От Изправи се България направиха акции с искане държавата да се възползва от златната акция, която притежава в рафинерията и да гарантира нормалните цени пред Лукойл Нефтохим, пред централата на Лукойл в София, пред министерство на енергетиката…

Дори стовариха овце на бензиностанция в столицата. Министърът на енергетиката може да заключи министерството, за да не се срещне с тях, но според Манолова явно ги е чул, защото проведе среща с ръководството на Лукойл Нефтохим и Лукойл България, но от Изправи се България настояват освен разговори и работни групи, държавата реално да действа и да намали цените за гражданите.

След изборите от формацията се заканват, че „Не плащай“ ще обхване освен парното и бензиностанциите, както и тока, газа и водата с ефективни действия.

Мая Манолова пожежда листата на Изправи се България в столичния 23-и МИР. Водачи в другите софийски райони са:

Никола Вапцаров в 24-и МИР – активен участник в протестите срещу управлението 2020 г., част от инициативите срещу небостъргача Златен век и Спаси Пирин.

Вера Иванова в 25-и МИР – сред водещите лица на майките от Системата ни убива.

На челни места в София са още експерта за защита на потребителите Цветанка Илиева, гражданският активист Войслав Тодоров, защитникът на правата на животните Мартин Янчев, Димитрина Русева и Нели Димитрова от Системата ни убива, както и граждански активисти, лекари, предприемачи, юристи, спортисти…

Сред останалите водачи на Изправи се България в страната са адвокат Росен Рашков – борец за граждански права, който е водач в Пловдив, адвокатът и телевизионен водещ Албена Белянова ще води листата в Кърджали.

В Добрич майката на дете с увреждания Камелия Тодорова ще се изправи срещу Деница Сачева.

В Русе листата ще води проф. Хвърчилков. В Бургас адв. Добромира Полименова – граждански активист ще води листата на Изправи се България. Мая Манолова ще води листата на формацията и във Варна.

Ето и всички водачи на листите на Изправи се България:

Благоевград – д-р Петър Гайдарски – Коремен хирург

Бургас – адв. Добромира Полименова – Адвокат, Системата ни убива

Варна – Мая Манолова, Адвокат, председател на Изправи се България

Велико Търново – адв. Иван Иванов – Адвокат

Видин – адв. Стефан Стефанов – Адвокат

Враца – Мариела Стоянова – Мед. Сестра

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts