| | | | |

Мълния! Оттеглиха първото предложение за освобождаването на Гешев

Шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС оттеглиха първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

На заседанието присъстват 20 от членовете на ВСС.

Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици „боклук“.

То беше внесено от тях във връзка с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива, избухнал до кортежа на обвинител номер 1 на първи май.

В началото на дебата министър Славов даде възможност на вносителите да представят исканията си.

Той се извини, ако на момента е многословен, но добави, че го прави заради гражданите, които не винаги разбират какво точно става, а и това бил един от проблемите на съдебната система, че не винаги обяснявали.

Неочакван обрат претърпя ситуацията, след като Огнян Дамянов каза, че шестимата, които внесоха първото предложение за освобождаване на Гешев, го оттеглиха.

Започна дебат може ли да се оттегля или не. Според Цветинка Пашкунова в правилата не е предвидено да се оттеглят предложението. Тя посочи, че искането е допуснато, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.

Атанас Славов се пошегува, че в подобни случаи в парламента се спира заседанието и се свиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, пошегува се той.

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, коментира адвокатката на Гешев Радостина Константинова – Томова. Тя каза, че за нея големия проблем е, че няма правила.

“Отвън са колеги, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли. Но това е обидно за колегите, аз не се притеснявам от нищо”, коментира Гешев.

Кадровиците са изненадани, цитират параграфи и закони, чудят се може ли да се оттегли. Не знаят какво прилагат – АПК, ГПК или НПК.

Атанаска Дишева ги попита защо го оттеглят. После поиска почивка, защото трябвало да направи справка с учебниците.

Според Даниела Марчева нямало значение какви са мотивите им. С нашето волеизявление, ние десезирахме органа, коментира Гергана Мутафова, също вносител.

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава на дневен ред. То е заради нарушение за Етичния кодекс.

Заседанието на ВСС можете да гледате на живо тук

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts