| | | | |

Надежда Йорданова пак мрънка, съзря двоен стандарт в действията на членовете на ВСС

„Създава се усещане, че действията на членове на ВСС са мотивирани от политическата конюктура. Не може да не ме тревожи двойният стандарт, с който действат членовете на ВСС“

Това каза бившият правосъден министър Надежда Йорданова в предаването “Лице в лице” по bTV.

По думите ѝ част изявленията, исканията и становищата им за предсрочното свобождаване на Иван Гешев имат малко общо с правото.

„В заседанието голяма част от доказателствените искания се отнасяха за обстоятелства, които по-скоро жълтееха в своя характер. Не бяха относими към обстоятелствата, които бяха предмет на доказване“, допълни Йорданова.

Гешев присъства на заседанието, но си тръгна малко преди обяд, за да присъства на комисията LIBE в Европарламента във вторник.

Кадровиците не бяха особено съгласни с оттеглянето му и го попитаха дали не може да изпрати свой заместник.

Главният прокурор отговори, че държи да участва лично в комисията LIBE и обеща, че участието му във вторник ще бъде “доста интересно”. Гешев наблегна на датата. Всъщност утре е рожденият ден на Бойко Борисов, а очакванията са, че главният прокурор ще говори там за “Барселонагейт”.

„Осемте джуджета“ беше едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, което посочих миналата година, каза тя.

„Слушахме иронични забележки, че доказателствата, които представяме са изявления в медиите, на интернет страницата и други подобни прояви, едва ли не като несериозен подход.

Тогава много ясно обяснявах, че чрез публичното говорене на главния прокурор може да се наруши доверието и авторитета на съдебната власт“, допълни Надежда Йорданова.

По думите ѝ е изключително важно следващият главен прокурор да бъде избран, след като бъде изменена Конституцията.

Ще настоявам приключването на процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да не сложи точка в усилията за съдебната реформа, защото ни предстои голямата задача – изменение в Конституцията.

“Установено е, че институцията “главен прокурор” в България генерира в себе си много юридическа и фактическа власт.

Толкова много, че тя корумпира и значително изкушава лицето, което заема този пост, да прекрачи извън закона установените граници на своето поведение”, коментира тя.

Надежда Йорданова е категорична, че това трябва да се промени на конституционно ниво преди да бъде избран наследникът на Гешев.

Бившият правосъден министър смята, че обществото е напълно наясно за необходимостта от съдебна реформа.

“Всяко усилие за път напред, за реформа, стига до рубежа на корупцията и, докато не прекосим това, докато нямаме работещи институции, които да се справят с корупцията, няма как да продължим напред”, заяви тя.

Надежда Йорданова коментира и исканията за снемане на депутатски имунитети. По думите ѝ темата не е травматична за ПП-ДБ.

„Ще настояваме парламентът да вземе мотивирано решение, след като внимателно обсъди всички обстоятелства. Много е важно да бъде приложен един стандарт за всички.

Имаме едни прессъобщения от прокуратурата, а реалните действия много повече се различават от медийното поведение на прокуратурата, това е абсолютно недопустим двоен стандарт“, коментира Йорданова.

Тя каза още, че във връзка с полицейското насилие над протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов” зад колоните на Министерския съвет от 2020 г., за който Гешев е поздравил МВР за законосъобразните действия, месеци наред имало тотално бездействие по разследването.

“Главният прокурор показа пълно неглижиране и абсолютно настойчив отказ да говори за делата от високо обществен интерес. Нещо, което рязко се промени в последните месеци”, подчерта Йорданова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts