| | | | |

Доц. Киселова: Когато се иска имунитетът на Борисов, исканията трябва да са мотивирани, а не медиен шум

След вчерашното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани Иван Гешев от поста на главен прокурор, възникват редица въпросителни за това кой и докога ще изпълнява длъжността, докато се извършат съответните законови промени или бъде гласуван нов титуляр.

Ако президентът подпише указа за освобождаване на Гешев, негов заместник ще изпълнява функциите на главен прокурор.

„Важно е дали завереният състав на Висшия съдебен съвет, или нов ще избере следващия главен прокурор.

Това е същината, защото ако се бърза с избора за нов главен прокурор, съмненията за политическа намеса отново ще тегнат“

снимка Архив

Това коментира пред бТВ конституционалистът и анализатор доц. Наталия Киселова.

Не може да се каже дали президентът ще има основание да отхвърли указа за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, но има основание да забави, за да види какви ще бъдат сензационните разкрития, които се закани, че ще направи Иван Гешев.

„След като беше взето решението да се направи предложение до държавния глава за отстраняването на главния прокурор, очаквам днес или утре то да постъпи.

Държавният глава има няколко дни да се запознае с предложението и да прецени дали да издаде указ за освобождаване.

Не трябва да изключваме възможността президентът да върне предложението за ново обсъждане“, обясни Киселова.

„Има няколко неща, които могат да бъдат взети предвид.

Тезата на Гешев е, че думите му са „изразяване на мнение“.

Хубаво е да се каже, че чл. 10 от Европейската конвенция, на който се позова защитата и членовете на ВСС, които гласуваха против, че правото за изразяване на мнение трябва да гарантира безпристрастността на правосъдието“, уточни тя.

Тя очаква главният прокурор да развие тезата, че не му е била осигурена защита.

Правото на защита по отношение на магистратите е във връзка с тяхното кадрово развитие.

По отношение на тримата големи актът, с който се назначават и освобождават, е с указ на президента, който подлежи на контрол за конституционност в Конституционния съд.

Киселова изтъкна, че Гешев все още е главен прокурор, но се повдигат няколко въпроса – дали е в командировка или в отпуск? Неговият мандат ще бъде прекратен, докато не бъде подписан указът за неговото предсрочно освобождаване от президента, подчерта тя.

Доц. Наталия Киселова добави още, че ако президентът бързо подпише указа за Гешев, то е хубаво ВСС да избере кой да изпълнява пълномощията на главен прокурор.

Големият въпрос е кой ВСС ще избере новият главен прокурор – сегашният или новият, пита тя.

Киселова припомни, че главният прокурор се назначава с указ на президента, който подлежи на контрол за конституционност от Конституционния съд.

„В рамките на месец са поискани шест имунитета на народни представители, но те са или на ръба на закона, случили се в миналото, или за спорни неща.

Аз не съм привърженик Борисов да бъде изцяло оневинен обществено, но когато се иска имунитетът на бивш министър-председател, исканията трябва да са мотивирани, а не медиен шум“, подчерта Киселова.

Според нея може да има въпросителни около актове на главния прокурор, ако те са издавани по време на негов отпуск или командировки.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts