| | | | |

Ленчето Перачката: ГЕРБ се държи странно, питам се защо

ЕНП се опитаха да провалят това заседание, беше направен опит от тяхна страна такова заседание да не се случи, което си е натиск върху работата на Европейския парламент.

Това каза пред журналисти в Страсбург евродепутатът Елена Йончева, след като в Европейския парламент приключи изслушването при закрити врата, посветено на обстановката в България.

Главният прокурор Иван Гешев говори пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права около двайсетина минути.

След напускането си той отказа коментар на българските журналисти с думите, че ще говори в София

Рано тази сутрин беше изпратено писмо от член на тази група, евродепутат от ЕНП, който предложи да няма такова заседание, но всички останали евродепутати, с изключение на ЕНП и консерваторите, казаха, че трябва да бъдат изслушвани представителите на българските власти, защото целта на мониторинговата група е да съберем повече информация какво се случва в България с нарушаването на върховенството на закона.

Доводът на представителя на ЕНП, писмото, което изпрати тази сутрин, беше, че главният прокурор вече не е главен прокурор.

Но според българската Конституция той е предложен от Висшия съдебен съвет да бъде отстранен, но неговата функция на главен прокурор продължава и се очаква да се следват основните стъпки в Конституцията, заяви Йончева.

Това е абсолютно безпрецедентно ГЕРБ е част от ЕНП – на практика се опитаха да запушат устата на един представител на прокуратурата, главен прокурор, който е готов да даде информация за знакови дела.

Не мисля, че може да се интерпретира по друг начин. ГЕРБ действат много странно.

Години наред ГЕРБ подкрепяше главния прокурор и в момента, в който той започна да дава повече информация по различни дела, изведнъж се опитаха да му запушат устата. Задавам си въпроса защо, посочи евродепутатът.

В отговор на въпрос Елена Йончева отбеляза, че по време на изслушването главният прокурор Иван Гешев е разкрил „много обезпокоителна информация за дела, които се водят“.

Очаквам г-н Гешев да даде повече информация пред българската общественост за всички тези разследвания, които се водят от прокуратурата, каза още Елена Йончева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts