| | | | |

Трайчо Трайков: Двама следят 400 камери, а в центъра на екрана е само МОЧА

Кметът на район “Средец” Трайчо Трайков не осъди вчерашната вандалска проява на група, най-вероятно фенове на “Левски”, пред Паметника на съветската армия, известен и като МОЧА.

“Докато го има там, разделение ще има. Това е като болен зъб, разяждащ обществото. Когато бъде преместен, хората ще забравят и ще престанат да се конфронтират за такива неща”, каза Трайков пред Нова телевизия, който е един от основните двигатели за събаряне на монумента.

И препоръча на полицията, която от днес е с по-засилено присъствие на локацията, да си свърши работата и да не позволи поставянето на палатки и шатри от пазителите на паметника.

Трайков похвали и областната управа на София за бързата реакция след неговата препоръка паметникът да бъде заграден с ограда, защото е опасен.

“В момента виждам много бърза и оперативна реакция. Това обаче е доста различно от решението на СОС за събаряне на паметника. Могат да се забързат.”

Паметникът си има собственик и това е държавата в лицето на областния управител. На 2 август Министерски съвет даде „зелена светлина“ за демонтирането на паметника, известен като МОЧА. Дотогава той беше публична държавна собственост, а после стана частна държавна собственост.

Сега топката е изцяло в полето на областния управител на София, който трябва да задейства процедурата.

“След като изпратих предписание да бъде (паметникът – бел. ред.) заграден с ограда поради лошото му състояние, за първи път откакто съм районен кмет, виждаме активни действия на областната управа. Виждам бърза и оперативна реакция.

Това е по-различно от изпълнение на решението на СОС – може там да се забърза процесът.

Виждам обвързване на преместването на фигурите със самото им сваляне. Спокойно могат да изчакат на склад.

Решението на СОС е символно, а не е грижа как да ги експонираме по-добре. Не трябва повече да се занимаваме с това в този град”, заяви Трайчо Трайков.

“Във видеоцентъра на Столична община двама души гледат едновременно 400 камери, на централния екран стои МОЧА.

Имал съм желание да направя експеримент да драсна със спрей по Народния театър и на това място, за да видя колко бърза ще е реакцията на полицията на двете места”, каза Трайков. “Докато го има там този монумент, разярения ще има”, добави той.

Още през октомври 2021 г. кметът отправи молба към гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина, да избягват да се приближават до паметника на Съветската армия, тъй като е конструктивно увреден и е опасен.

Докато не се ремонтира трябва да се забрани достъпа

Основна задача на коалицията между ПП, ДБ и “Спаси София” след изборите е постигането на децентрализация на районните кметове, заяви Трайков, който отново ще е кандидат наесен.

Не минава ли това обаче през промени в закона, респективно през синхронизация с ГЕРБ, управляващи години наред София?

“Има вариант да не е така, освен ГЕРБ има и други политически сили, които предстои да видим.

Има съществена разлика между общинската и националната политика и това е, че при общинската има много ясен 4-годишен хоризонт и всеки участник може да си направи разстановка на стратегията”, обясни Трайков, който очевидно не смята за проблем тенденциите в “сглобката”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts